Gestācijas dominantes psiholoģiskās komponentes hipogestognostiskā varianta izplatība un saistība ar atioforiognoziju dzemdību palīdzības iestādes pacientu vidū - Šlikova, Karina (Latvijas Universitāte, 2015)
Ievads. Gestācijas dominantes psiholoģiskā komponente ir psihisko pašregulācijas mehānismu kopums grūtniecības saglabāšanai. Hipogestognostiskais variants raksturīgs sievietēm, kuras apzināti vai biežāk neapzināti nepieņem savu grūtniecību. Sakarā ar to, ka gestācijas dominantes psiholoģiskās komponentes hipogestognostiskais variants ir cieši saistīts ar grūtniecības noliegšanu, kas apdraud gan mātes, gan bērna dzīvību, nepieciešams pēc iespējas agrīni novērtēt grūtnieces psiholoģisko stāvokli. Pētījuma mērķis. Veicot prospektīvo pētījumu novērtēt grūtnieču gestācijas dominantes psiholoģiskās komponentes hipogestognostiskā varianta biežumu, kā arī noskaidrot grūtniecības nelabvēlīga iznākuma risku un vērst uzmanību grūtnieces attieksmju testa izmantošanas nepieciešamībai. Materiāli un metodes. Pētījumā labprātīgi piedalījās 100 grūtnieces, kuras patstāvīgi aizpildīja Grūtnieču attieksmju testu jeb Dobrjakova anketu. Pētījums tika veikts Rīgas Dzemdību nama Grūtniecības patoloģijas un pirmsdzemdību aprūpes nodaļā laika posmā no 2014.gada novembra līdz 2015.gada aprīlim. Iegūto datu ievadīšana, apkopošana un grafiskā apstrāde tika veikta datorprogrammā Microsoft Office Excel (Excel 2007 for Windows). Rezultāti. 48% grūtnieču (n=48) ir GDPK optimālais variants. Otrajā vietā ir eiforiskais variants, kas ir sastopams 25% grūtnieču (n=25). Savukārt, hipogestognostiskais variants, kas ir visnozīmīgākais šajā pētījumā, sastopams 3% grūtnieču (n=3). Visbiežāk sastopams optimāli eiforiskais apakštips – 26% gadījumu (n=26). Augsta riska grupai pieder 3% grūtnieču (n=3). Grūtnieču attieksme pret sevi kā māti – 55% gadījumu (n=55) atbilst eifforiskajam variantam. Secinājumi. 48% (n=48) grūtnieču tika konstatēts GDPK optimālais variants, bet lielākajai daļai grūtnieču (52%, n=52) tika konstatēts cits GDPK variants. 3% grūtnieču tika konstatēts GDPK hipogestognostiskais variants. Neveicot traucēto attieksmju psiholoģisko korekciju, grūtniecības nelabvēlīga iznākuma risks pastāv 65% grūtnieču (n=65). Sieviešu attieksme pret tēvu salīdzinot ar citām attieksmēm atbilst hipogestognostiskajam variantam visbiežāk – 24% gadījumu (n=24). Vairāku specialitāšu ārstiem ieteicams izmantot grūtnieču attieksmju testu savā ikdienas darbā, lai laicīgi noskaidrotu GDPK variantu un lemtu jautājumu par psiholoģiskās korekcijas nepieciešamību.

Introduction. The psychological component of gestational dominance is the complex of psychic self-regulation mechanisms for pregnancy preservation. Hypogestognostic variant is characteristic for women who consciously or more often unconsciously cannot accept their pregnancy. Because hypogestognostic variant of gestational dominance is closely tied together with rejection of pregnancy, which is dangerous both for mother’s and child’s lives, it is crucial to evaluate the psychological state of a pregnant woman as soon as possible. The aim of research: to investigate the frequency of hypogestognostic variant of gestational dominance through prospective research, as well as to clarify the risks of miscarriage and draw attention to the necessity of using the tests of women’s attitude to pregnancy. Materials and methods. 100 pregnant women took part in the research on voluntary basis, they independently filled in the Women’s attitude to pregnancy test also known as Dobryakov questionnaire. The research was carried out in Riga Maternity House Pathology of Pregnancy and Prenatal Care Department form November 2014 to April 2015. Microsoft Office Excel (Excel 2007 for Windows) was used for entering, summarising and graphic design of data. Results. 48% of pregnant women have index (n=48) which is the optimal variant of gestational dominance. In second place is euphoric variant, which can be observed with 25% of pregnant (n=25). Hypogestognostic variant, which is the most significant in this research, can be observed with 3% of pregnant (n=3). The most common is optimal euphoric type – 26% of cases (n=26). 3% (n=3) of pregnant belong to high-risk group. The attitude of pregnant women to themselves as mothers in 55% cases (n=55) correspond to euphoric type. Conclusions. The optimal variant was stated in 48% (n=48) of cases, but with the majority of pregnant (52%, n=52) a different variant of the gestational dominance can be observed. With 3% of pregnant the hypogestognostic variant of gestational dominance was found. Without carrying out appropriate psychological attitude adjustment the risk of miscarriage can reach 65% (n=65). The pregnant women attitude to fathers in comparison with other attitudes corresponds with hypogestognostic variant in 24% (n=24) of cases. Doctors should use the Women’s attitude to pregnancy test in their daily work, to diagnose the variant of gestational dominance as soon as possible and decide the question of need for psychological adjustment.
Prevalence of hypogestognostic variation in gestational dominance psychological component and its relation to atioforiognosia among patients of obstetric facilities
Keywords: Medicīna; Gestācijas dominantes psiholoģiskās komponentes hipogestognostiskais variants; Atiogoriognozija; Grūtnieču attieksmju tests / Dobrjakova anketa; SSK; DCM