Gulbenes rajona iedzīvotāju vakara ziņu skatīšanās paradumi un izvēles motīvi - Rubene, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Gulbenes rajona iedzīvotāju vakara ziņu skatīšanās paradumi un izvēles motīvi’’. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Latvijas Televīzijas ziņu raidījuma ‘’Panorāma’’, LNT, TV3 un vietējās televīzijas ziņu izvēles motīvus un skatīšanās paradumus Gulbenes rajona iedzīvotāju vidū. Darbā tiek pētīti tādi vakara ziņu izvēles motīvi kā ziņu raidījumu piederība televīzijas kanāliem, kanālu raidīšanas un programmu īpatnības, vakara ziņu raidījumu pastāvēšanas ilgums, televīzijas kanālu atbildīguma principu ievērošana sabiedrībā, uzticība kanālam, konkrēto vakara ziņu raksturojošie faktori un pasniegšanas īpatnības, klasiskais vajadzību apmierinājums, kā arī noskaidroti individuālie vakara ziņu skatīšanās paradumi un vietējās televīzijas ziņu patēriņš. Darbs sastāv no trīs daļām – teorētiskās, metodoloģiskās un pētnieciskās. Teorētiskajā daļā apskatītas Latvijas televīziju raidīšanas un programmu īpatnības, lokālo un nacionālo televīziju auditorijas raksturojumi, mediju izmantošanas un vajadzību apmierināšanas teorija, mediju atbildīguma principu ievērošanas saistība ar auditorijas uzticību. Lai noskaidrotu vakara ziņu skatīšanās paradumus un izvēles motīvus, tiek izmantota kvantitatīvā pētniecības metode – anketēšana. Darba noslēgumā tiek secināts, cik svarīgi Gulbenes rajona iedzīvotājiem ir iepriekš minētie vakara ziņu izvēles motīvi, kādu vajadzību apmierinājumu viņi sagaida no vakara ziņām, kādi ir individuālie vakara ziņu skatīšanās paradumi. Atslēgas vārdi: sabiedriskā, komerciālā un lokālā televīzija, vakara ziņas, mediju izmantošanas un vajadzību apmierināšanas teorija, auditorijas aktivitāte, mediju atbildīguma principi, aptauja.

The bachelor’s work theme is ‘’The habits of watching evening news and motives of their choices of inhabitants of Gulbene region’’. The purpose of investigation is to find out the LTV1 news ‘’Panorāma’’, LNT, TV3 and the habits of watching local evening news and motives of their choices among the inhabitants of Gulbene region. Author investigates such motives of choice evening news as belonging to television channel, their sending and individuality of programs, length of evening news, responsibility of television channels in society, loyalty to channel, the characterizing factors of evening news and individuality of presenting the classical satisfaction of needs and find out individual watching habits of evening news and use of local television news. The work consists of three parts – theoretical, methodological and investigation. Theoretical part presents individualities of Latvian televisions sending and individuality of programs, descriptions of the local and national television audiences, media uses and gratifications theory, responsibility of media connected with loyalty of audience. In the work was used the quantitative research method – questionnaire. Conclusion of the work is how important for inhabitants of Gulbene region are mentioned motives of watching evening news and what they wait from them, what are their individual habits of watching evening news. The key words: society, commercial and local television, evening news, uses and gratifications theory, activity of audience, responsibility of media principles, questionnaire.
The habits of watching evening news and motives of their choices of inhabitants of Gulbene region
Keywords: Komunikācijas zinātne