Liņ Jutan daiļrade un viņa ieguldījums ķīniešu kultūras izplatībā un popularizēšanā Rietumos - Grigorjeva, Anna Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Liņ Jutan daiļrade un viņa ieguldījums ķīniešu kultūras izplatībā un popularizēšanā Rietumos” tiek analizētas rakstnieka Liņ Jutan nozīmīgāko darbu tēmas, kā arī tiek pētīta ķīniešu kultūras izplatības vēsture ārvalstīs un Liņ Jutan ietekme uz ķīniešu kultūras izplatību un popularizēšanu Rietumos, it īpaši ASV 20. gadsimtā. Darbā tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: skaidrot Liņ Jutan ieguldījumu ķīniešu kultūras izplatībā; izpētīt Liņ Jutan biogrāfiju un karjeru; iezīmēt atšķirības un līdzības starp kultūras īpatnībām Ķīnā un Rietumos, kuras Liņ Jutan izceļ savos tekstos. Darbā tiek izmantota biogrāfiski aprakstošā un tekstu kritikas metode, lai parādītu rakstnieka biogrāfijas un daiļrades saistību un viņa ieguldījumu ķīniešu kultūras izplatībā Rietumos. Tiek analizēti un tulkoti arī fragmenti no rakstnieka oriģināltekstiem. Bakalaura darbs sastāv no 4 nodaļām un 8 apakšnodaļām. 1.nodaļa veltīta rakstnieka ieguldījumam ķīniešu kultūras izplatībā Rietumos. 2.nodaļā apskatīta rakstnieka dzīve un karjera. 3.nodaļā pētīti daži rakstnieka nozīmīgākie darbi un to galvenās tēmas, galveno aspektu analīze. 4.nodaļā tulkoti un analizēti fragmenti no rakstnieka tekstiem no ķīniešu valodas latviski. Bakalaura darba rezultātā autore secināja, ka Liņ Jutan bija ievērojama loma un ietekme uz ķīniešu kultūras izplatību 20. gadsimtā. Ar saviem vairākiem sarakstītajiem darbiem viņš varēja iepazīstināt Rietumus ar ķīniešu kultūru un iepazīstināt ķīniešus ar vairākiem Rietumu kultūras aspektiem. Šāda veidā viņš varēja sasniegt savu tulka un filozofa misiju. Viņa darbos Rietumu lasītāji uzzināja vairāk par ķīniešu dzīvi dažādos aspektos, piemēram, par ķīniešu kultūru, sabiedrību, filozofiju, ķīniešu raksturu, izpratni par dzīves laimi, vēsturi un politiku. Darba apjoms ir 42 lpp.

The bachelor’s thesis “Works of Lin Yutang and his Contribution to the Spread and Popularization of Chinese Culture in the West” analyzes the main topics of the writer Lin Yutang’s the most important works, as well as studies the history of Chinese cultural spread abroad and Lin Yutang’s influence on the spread and popularization of Chinese culture in the West, especially in the United States of America, in the 20th century. The following tasks are set in the thesis: to explain the contribution of Lin Yutang to the spread of Chinese culture; to explore the biography and career of Lin Yutang; to mark the differences and similarities between the cultural peculiarities of China and the West, which Lin Yutang emphasizes in his texts. The biographically descriptive and textual criticism methods are used to show the connection between the writer’s biography and works and his contribution to the spread of Chinese culture in the West. The bachelor’s thesis also analyzes and translates fragments from the writer’s original texts. The bachelor’s thesis consists of 4 chapters and 8 subchapters. The first chapter is devoted to the writer’s contribution to the spread of Chinese culture in the West. The second chapter explores the writer’s life and career. The third chapter explores some of the writer’s most important works and their main topics, analyzes the main aspects. The fourth chapter translates and analyzes fragments from the writer’s texts from Chinese into Latvian. The total length of the work is 42 pages.
Works of Lin Yutang and his Contribution to the Spread and Popularization of Chinese Culture in the West
Keywords: Āzijas studijas; Ķīna un Rietumi; Liņ Jutan; ķīniešu kultūra; ķīniešu modernā literatūra