Drošās piesaistes starppaaudžu pārmantojamība. - Suhomļinova, Inna (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba mērķis ir aplūkot kā mātes bērnības pieredzi attiecībās ar saviem vecākiem ir saistīts ar viņas attieksmi un piesaistes stilu pret savu meitu tagadnē. Kā mātes emocionālais siltums no savas mātes bērnībā ir saistīts ar savas meitas izjusto emocionālo siltumu tagadnē. Un kā mātes attiecību piesaistes stila rādītāji ir saistīti ar savas meitas attiecību piesaistes stila rādītājiem. Bakalaura darbā tika analizētas vairāku psihologu teorētiskās atziņas piesaistes starppaaudžu pārmantojamībā. Zinātniska interese starppaaudžu pārmantojamībā aizsākās piesaistes teorijas attīstību. Šīs teorijas aizsācēji ir M. Einsvērta (Ainsworth) un D. Boulbijs (Bowbly). Lielu ieguldījumus teorijas un pētījumu attīstības jomā deva M. Meinas (Main), E. Meinsas (Meins), D. Baumrindas (Baumrind), C. S. Milkovičas (Miljkovitch), M. H. Van Ijzendorma (Van IJzendoorm) darbi. Bakalaura darba rezultātu analīze daļēji apstiprina teorētisko principupar piesaistes modeļu pārmantojamību no paaudzes pāaudzē. Bakalaura darba pētījuma rezultāti norāda, ka mātes izjustā drošā piesaiste attiecībās ar saviem vecākiem bērnībā ir saistīta ar viņas bērna drošo piesaisti tagadnē. Arī mātes izjustais emocionālais siltums bērnībā ir saistīts ar viņas bērna izjusto emocionālo siltumu tagadnē. Un, ka mātes attiecību piesaistes stila rādītāji ir saistīti ar savas meitas attiecību piesaistes stila rādītājiem Termini: drošā piesaiste, starppaaudžu pārmantojamība, emocionālais siltums.

The purposes of this bachalor’s thesis are to examine if mother’s childhood experiance with her parents is associated with her attitude to her daughter in the present. How mother’s emotional warm from her mother in childhood is associated with her daughter emotional warm in the present. And how mother’s results of attachment style associated with her daughter results of attachment style. In the bachalor’s thesis are analised some theoretical conclusions of the psychologists who study the of intergenerational transmission of attachment. Scientific interest of intrergenerational transmission has been revident since when attachment theory began development. In this analysis are examined the works of psychologist such as M. Ainsworth, J. Bowbly. Fondation for the development of theory and researche have been given M. Main, E. Meins, D. Baumrind, C. S. M. Miljkovitch, M. H. Van IJzendoorm works. The bachalor’s thesis results provide partial suport to the theoretical principle of the intergenerational transmission of attachment style across generatios. The results of bachalor’s thesis shows that mother’s childhood experiance with her parents is associated with her attitude to her daughter in the present. Also mother’s emotional warm from her mother in childhood is associated with her daughter emotional warm in the present. And mother’s results of attachment style associated with her daughter results of attachment style. Terms: secure attachment, intergenerational transmission, emotional warm.
Intergenerational Inheritage of Safe Attachment.
Keywords: Psiholoģija