Uzņemošās valsts atbalsts kā atturēšanas veids: Latvijas gadījuma analīze - Vackare, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā “Uzņemošās valsts atbalsts kā atturēšanas veids: Latvijas gadījuma analīze” tiek apskatīts tas, kā uzņemošās valsts atbalsts stiprina atturēšanu, analizējot Latvijas gadījumu. Darba teorētisko pamatu veido atturēšanas teorija, uz kuru balstoties tiek izvirzīti vairāki rādītāji, kas nepieciešami, lai atturēšanas stratēģija būtu veiksmīga, kas tālāk tiek izmantots pamatā empīriskajai daļai. Maģistra darbam ir kvalitatīva pētījuma dizains, izmantojot dokumentu analīzi un gadījuma analīzi. Veicot Latvijas gadījuma analīzi, tiek analizēti Latvijas Republikas normatīvie akti, kas attiecas uz uzņemošās valsts atbalsta ieviešanu un attīstību, Aizsardzības ministrijas gadu publiskie pārskati, Valsts aizsardzības koncepcija, kā arī sekundārie dati, piemēram, zinātniskās publikācijas un preses apskati. Pētījumā tiek identificēts tas, kā uzņemošās valsts atbalsts stiprina Latvijas atturēšanas spējas.

The Master's thesis "Host nation support as a deterrent: case study of Latvia" examines how host nation support strengthens deterrence, analyzing the case of Latvia. The theoretical basis of the work consists of deterrence theory, based on which a number of indicators are put forward that are necessary for the deterrence strategy to be successful, which is further used for the empirical part. The Master's thesis has a qualitative research design using document analysis and case study. When analyzing the case of Latvia, the regulatory acts of the Republic of Latvia, which refer to the development of host nation support, annual public reports of the Ministry of Defense, the National Defense Concept, as well as secondary data, such as scientific publications and press reviews, are analyzed. The research identifies how the host nation support strengthens Latvia's deterrence.
Host nation support as a deterrent:case study of Latvia
Keywords: Politikas zinātne; uzņemošās valsts atbalsts; NATO kolektīvā aizsardzība; atturēšana; Latvija