Adenohpofīzes adenomu funkcionālais profils un to ietekmējošie faktori - Megnis, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2013)
Adenohipofīzes adenomas ir labdabīgi intrakraniāli endokrīnie audzēji ar potenciāli augstu prevalenci populācijā. Klīniskajā praksē ir attīstītas vairākas adenomu ārstniecības terapijas, taču tās ne vienmēr ir efektīvas. Darbā veikta adenohipofīzes adenomu funkcionalitāti ietekmējošo faktoru raksturošana. Tika noteikti somatotrofajām, laktotrofajām un nehormonālajām adenomām raksturīgi gēnu ekspresijas profili, kā arī funkcionālajiem tipiem nespecifiski somatostatīna un dopamīna receptoru klasteri, kas norāda uz konkrēto receptoru mijiedarbību adenomu darbības ietekmēšanā. Tika konstatēts, ka hormonu sintēzi ierosinošie faktori pozitīvi ietekmē adenomu funkcionālo darbību nomācošo gēnu ekspresiju, tādējādi mazinot hormonu hipersekrēciju un audzēju attīstīšanos. Atslēgvārdi: adenohipofīzes adenomas, gēnu ekspresija, funkcionālais profils.

Pituitary adenomas are benign intracranial endocrine tumors with potentially high prevelence in population. In clinical practice, a number of adenomas treatment tactics has been developed, but they are not always effective. In this study we characterise pituitary adenoma functionality affecting factors. We found gene expression profiles specific to somatotroph, lactotroph and non-hormonal pituitary adenomas, and functional types of non-specific somatostatin and dopamine receptor clusters, which seem to differently affect adenomas functionality. It was found that pituitary hormones synthesis-initiating factors positively influence adenomas functional activity depressing protein genes expression, thereby reducing hormone hypersecretion and the risks of tumors development. Keywords: pituitary adenoma, gene expression, functional profile.
Functional profile of pituitary adenomas and factors affecting it
Keywords: Bioloģija