Dihidropiridīnu atvasinājumu ietekme uz baktēriju un raugu augšanu un dzīvotspēju - Auziņš, Ernests Tomass (Latvijas Universitāte, 2023)
Testēja LIOS sintezēto 1,4 – dihidropiridīnu savienojumu antimikrobiālās īpašības uz baktēriju (Bacillus subtilis subsp. spizizenii ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 8739, Staphylococcus aureus ATCC 6538P) un raugu (Sacharomyces cerevisiae BY4741, Kluyveromyces marxianus DSM) celmiem. Novēro antimikrobiālas īpašības savienojumiem DL-081, DL-079 un DL-077 pie 0.008 mM jeb 4.3-4.7 mg L-1 koncentrācijas. Savienojumiem DL-080, DL-076 un DL-061 minimālā inhibitorā koncentrācija S. aureus un B. subtilis celmiem ir pie 1 mM, kas atbilst 430-680 mg L-1. Savienojumam DL-032 ir inhibējošs efekts uz B. subtilis pie 0.2 mM jeb 67 mg L-1. Abus raugu celmus inhibē DL-061 pie 1 mM jeb 430 mg L-1. Novēro selektīvu efektu DL-016, kas inhibē S. cerevisiae augšanu pie 1 mM jeb 318 mg L-1, un DL-032, kas inhibē K. marxianus augšanu pie 1 mM jeb 333 mg L-1.

Antimicrobial properties of LIOS synthesised 1,4 – dihydropyridine derivates were tested on bacteria (Bacillus subtilis subsp. spizizenii ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 8739, Staphylococcus aureus ATCC 6538P) and yeast (Sacharomyces cerevisiae BY4741, Kluyveromyces marxianus DSM) strains. Antimicrobial effects are observed on compounds DL-081, DL-079 and DL-077 at 0.008 mM or 4.3-4.7 mg L-1 concentration. Compounds DL-080, DL-076 and DL-061 have a minimal inhibitory concentration on S. aureus and B. subtilis of 1 mM or 430-680 mg L-1. Compound DL-032 has an inhibitory effect on B. subtilis growth at 0.2 mM or 67 mg L-1.Compound DL-061 inhibits the growth of both yeast strains at 1 mM or 430 mg L-1. A selective effect is observed on DL-016 and DL-032. DL-016 inhibits growth of S. cerevisae at 1 mM or 318 mg L-1; However, DL-032 inhibits growth of K. marxianus at 1 mM or 333 mg L-1.
Effects of dihydropiridine derivatives on bacteria and yeast cell growth and viability
Keywords: Bioloģija; 1,4 - dihidropiridīni; augšanas inhibīcija; antimikrobiāli savienojumi; šūnu dzīvotspēja