Piedošanas aspektu saistība ar personības faktoriem militārā dienesta karavīriem bez un ar pieredzes starptautiskajās militārajās operācijās - Rengarte, Līga (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī bakalaura darba mērķis bija noskaidrot: 1. Vai pastāv sakarības starp piedošanas aspektiem un personības faktoriem militārā dienesta karavīriem? 2. Vai pastāv atšķirības piedošanas aspektu un personības faktoru sakarību mērījos karavīriem bez un ar pieredzi starptautiskajās militārajās operācijās? Pētījumos ir pierādīts, ka veiksmīgas attiecības un sadarbību ir iespējams panākt ar piedošanu, kur lielāku vai mazāku iespēju piedošanai nosaka personības faktori. Mūsdienās piedošanas un personības faktoru (iezīmju) saistība zinātniskajos pētījumos pētīta izmantojot vienu no atzītākajiem mūsdienu personības iezīmju struktūras modeļiem „Lielā Piecinieka” (Big Five) modeli jeb piecu faktoru modeli (Five Factor Model), kura autors ir Digmans (Digman, 1990). Pētījumā piedalījās 50 militārā dienesta karavīri, vecuma diapazonā no 23 līdz 47 gadiem. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumiem, respondenti aizpildīja divas aptaujas - Latvijas personības aptauju (LPA-v3) Pašraksturojuma forma, kura ietver 6 skalas – neirotisms, ekstraversija, atvērtība pieredzei, apzinīgums, labvēlīgums, godīgums-pieticība (V. Perepjolkina, V.Reņģe, 2013) un Piedošanas aptauju (Heartland Forgiveness Scale, HFS, Thomson, 2002, 2005), kura ietver 3 skalas – piedošana sev, piedošana citiem un piedošana situācijai. Pētījums apstiprināja, ka piedošanas aspektiem ir saistība ar šādiem personības faktoriem – neirotismu, ekstraversiju, apzinīgumu un labvēlīgumu, un minētās sakarības ir apstiprinājušās arī citos pētījumos. Savukārt, par atvērtību pieredzei un godīgumu - pieticību citos pētījumos sakarības netika atrastas. Neatkarīgi no tā vai karavīram ir bijusi vai nav bijusi pieredze starptautiskajās operācijās, šī pētījuma rezultāti liecina, ka atšķirības piedošanas aspektos un personības faktoros “neirotisms”, ekstraversija”, “labvēlīgums” un “atvērtība pieredzei” nepastāv.

The aim of the given This Bachelor thesis was to find out: 1. Is there a relationship between aspects of forgiveness and personality traits military service soldiers? 2. Are there is forgiveness aspects and personality traits realtionship military soldiers without and with experience in international military operations? Studies have shown that good relations and cooperation is possible with forgiveness, where more or less personality factors determined the possibility of forgiveness. Today, forgivenss and personality factors scientific studies investigated the relationship with one of the most respected contemporary personality traits structure models Big Five or the model of the five factors (Five Factor Model), whose author is Digman (Digman, 1990). This research included 50 respondents, age range from 23 to 47 years old. The research used The personality survey (LPA-3), which revealed 6 scale – neuroticism, extraversion, agreeableness, conscientiousness, openness to experience, honesty-humility (V. Perepjolkina, V.Reņģe, 2013) and Heartland Forgiveness Scale, HFS, Thomson (2002, 2005), which includes 3 scale – forgiveness yourself, forgiveness ohers and forgiveness situations. The study confirmed that forgiveness is the relationship with the forgiveness aspects of the personality traits – neuroticism, extraversion, conscientiousness and agreeableness, and those connections are confirmedin other studies. The openness to experience and honesty-humility contentment in other studies of the connections werw not found. Regardless of whether a soldier has been or had no experience ininternational operationsthe results of this study show that theaspects of forgiveness and personality factors does not exist. Keywords: forgiveness, personality traits, military soldiers.
The relationship between forgiveness and personality factors of military service soldiers with and without experience in internacional military operations
Keywords: Psiholoģija; piedošana; personības; faktori; militārā; dienesta