Ar ilgstošu brīvības atņemšanas sodu notiesāto resocializācija ieslodzījuma vietās - Treize, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba „Ar ilgstošu brīvības atņemšanu notiesāto resocializācija ieslodzījuma vietās” mērķis ir analizēt ar ilgstošu brīvības atņemšanu notiesāto resocializācijas īstenošanu un tās īpatnības, norādot uz praksē pastāvošo situāciju un tās problēmām, ārvalstu regulējumus attiecībā uz resocializācijas īstenošanu, motivācijas trūkumu cēloņus, kas kavē sekmīgi piedalīties resocializācijas programmās un tās īstenot. Autore veica anketēšanu Rīgas Brasas cietumā, kā arī intervēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes centrālā aparāta Resocializācijas daļas priekšnieci Svetlanu Trubačovu. Pētījuma rezultāti atspoguļo to, ka notiesātajām personām ir liels motivācijas trūkums, lai piedalītos kādā no resocializācijas programmām, kā arī, ja šī vēlme ir, tad ir ierobežotas iespējas tajās piedalīties, kas ir atkarīgs no ieslodzījuma vietām piešķirtā finansējuma. Autore bakalaura darba ietvaros sniedz priekšlikums par to, kas būtu maināms attiecībā uz ieslodzījuma vietām un resocializācijas īstenošanu, kā arī veic ārvalstu resocializācijas modeļu analīzi.

The aim of bachelors thesis „Resocialization of persons sentenced for long – term imprisonment” is to research features of resocialization of persons sentenced with long – term imprisonment referring to the situation in practice and its problems, foreign laws regarding to resocialisation and lack of motivation. The author also distributed surveys in Riga`s Brasas prison and interviewed a superior of the Resocialization Department of the Prison Administration Svetlana Trubacova. The study results suggest, that convicted persons do not have a motivation to participate in one of the resocialization programms, and if there is a motivation, then there are limited possibilities to participate in them because of financing. The Author offers a suugestions on what should be changed of prisons and resocialization.
Resocialization of persons sentenced for long-term imprisonment
Keywords: Juridiskā zinātne; ilgstoša brīvības atņemšana; resocializācija; notiesātie; motivācija; brīvības atņemšanas iestāde