"Mazo komandu spēles" izmantošana un efektivitāte treniņu procesā - Leja, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā darbā tiek analizēta mazo komandu spēļu efektivitāte futbolā. Tiek pētīts, kā šādas spēles ietekmē tehniskās, taktiskās un fiziskās prasmes, salīdzinot tās ar tradicionālajiem treniņiem. Empīriskajā daļā tika analizēti dati par spēlētāju piespēļu precizitāti, pieskārienu skaitu pie bumbas un lēmumu pieņemšanas ātrumu. Pētījumā piedalījās divas grupas: eksperimentālā grupa, kas izmantoja mazo komandu spēles un kontrolgrupa, kas trenējās tradicionālajā veidā. Rezultāti uzrādīja nelielus uzlabojumus vairākos eksperimenta uzdevumos un novērojama ātrāks lēmumu pieņemšanas laiks. Kvalifikācijas darbā analizēta mazo spēļu izmantošana futbola treniņprocesā ar mērķi uzlabot 14–15 gadus vecu audzēkņu tehnisko un fizisko sagatavotību. Darba ietvaros tika izstrādāti un praksē aprobēti specifiski uzdevumi, kuru pamatā ir spēlei pietuvinātas situācijas. Tika pētīts kā šāda veida uzdevumi ietekmē spēlētāju spēju pieņemt lēmumus, sadarboties komandā un pielāgoties mainīgām spēles situācijām. Īpaša uzmanība tika pievērsta spēles intensitātei, fiziskajam stāvoklim un bumbas kontroles prasmēm. Darbs var kalpot kā metodisks palīglīdzeklis futbola treneriem, kuri strādā ar pusaudžu vecuma grupām.Darbā tiek aplūkotas arī dažādas pieejas un metodes, kas ļauj efektīvi organizēt mazās spēles gan jauniešu, gan profesionālā līmenī. Īpaša uzmanība pievērsta taktiskās domāšanas attīstībai un fiziskās sagatavotības pilnveidei, izmantojot mazo komandu spēles kā galveno treniņu instrumentu. Šie rezultāti uzsver mazo komandu spēļu būtiskumu futbola treniņu procesā, lai veicinātu spēlētāju visaptverošu attīstību.

This study examines the effectiveness of small-sided games in football. The research investigates how these games influence technical, tactical, and physical skills compared to traditional training approaches. Several practical examples and empirical evidence are included to highlight the significance of small-sided games in player development. This qualification paper explores the application of small-sided games in football training with the aim of enhancing the technical and tactical development of 14–15-year-old players. Specific game-based training tasks were developed and tested in practice to assess their effect on players’ decision-making, spatial awareness, and physical condition. The study also focused on the intensity of play, ball control, and adaptability in dynamic game situations.. The paper offers practical insights and tools for football coaches working with adolescent age groups. The study explores different approaches and methodologies for organizing small-sided games at both youth and professional levels. Special attention is given to the development of tactical thinking and physical conditioning, using small-sided games as the primary training tool. The results confirm that this method is more effective than traditional training approaches, ensuring comprehensive player development.
Small sided games use and efficiency in training process
Keywords: Sporta zinātne; mazās komandu spēles; futbols; tehniskās prasmes; empīriskais pētījums; taktiskā domāšana