Sieviešu attieksme pret homoseksuāli orientētiem cilvēkiem atkarībā no vērtējamā indivīda dzimuma - Krjukova, Olga (Latvijas Universitāte, 2009)
Pētījuma mērķis bija: noskaidrot vai sākotnējās informācijas jeb ievirzes sniegšana par to, ka cilvēks ir homoseksuāli orientēts, negatīvi ietekmē lēmumu par novērtējamā indivīda īpašībām; vai pastāv statistiski nozīmīga atšķirība sieviešu attieksmē pret homoseksuāli orientētiem cilvēkam atkarībā no vērtējamā indivīda dzimuma; vai attieksme pret vīriešu dzimuma homoseksuāli orientētiem cilvēkiem ir negatīvāka nekā pret sieviešu dzimuma homoseksuāli orientētiem cilvēkiem; izmantot iepriekš veikto pētījumu paradigmu, lai pētītu, kā informācija par cilvēka seksuālo orientāciju ietekme šī cilvēka novērtējumu. Pētījumā piedalījās 40 viena dzimuma respondenti (sievietes), vecumā no 20 līdz 24, Latvijas Universitātes studentes, dzimtā valoda – latviešu. Pētījuma metode un datu ievākšanas metodes: pētījumā tika replicēts iepriekš veiktais eksperiments (Myron Rothbart & Pamela Birell, 1977). Pirms pētījuma tika veikts pilot pētījums, lai noskaidrotu vai stimulmateriāls (īss teksts ar ievirzi) ir pietiekami neitrāls. Vērtēšanai tika izmantotas Peabody (1969) īpašību skalas, kas ļauj nodalīt pozitīvās un negatīvās īpašības. Latviešu valodā adaptējis Dimdiņš (1998) maģistra darbā. Respondentiem tika prasīts, lai viņi izlasītu īsus tekstus un atzīmētu novērtējamā indivīda īpašības. Katrs respondents izlasīja informāciju par vienu sievieti un vienu vīrieti. Pusei dalībnieku informācijā tika minēts, ka šie indivīdi ir homoseksuāli, pusei - ka heteroseksuāli. Pirmā pētījuma hipotēze tika apstiprinātā statistiskās nozīmības līmenī. Otrā hipotēze netika apstiprināta.

The aim of the present study is to make clear whether the giving of initial information about the homosexual orientation influences the decision about the individual under observation in a negative way; whether there is a statistically significant difference in women’s attitude to a homosexually oriented person, according to the sex of the individual. 40 female students of the University of Latvia aged 20 to 24 have taken part in the research. The native language of respondents – Latvian. The method employed in the research replicates an earlier experiment (Myron Rothbart & Pamela Birell, 1977). Before the research a pilot research was made to see whether the stimulating material (short text with a disposition) is neutral enough. The evaluation is based on the Peabody (1969) quality scales, that allow to distinguish negative from positive qualities. Adapted to Latvian by Dimdiņs in his master’s paper (1998). The respondents were asked to read a short text and then to name the qualities of the evaluated individual. Each responded read the information about one female and one male. Half of the respondents were told that these persons are homosexual, other half – that they are heterosexual. The results of this research show that attitude to male homosexuals is more negative than to female homosexuals. One of the hypotheses of the research got verified on the level of staticstic significance, but the other one did not.
The attitude of women to homosexuals as depending on the sex of the homosexual person under consideration
Keywords: Psiholoģija