Paleoģeogrāfiskie apstākļi Lubāna mitrāja Aboras I akmens laikmeta apmetnes teritorijā un tās apkārtnē holocēnā - Batraga, Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Batraga, A. 2024. Paleoģeogrāfiskie apstākļi Lubāna mitrāja Aboras I akmens laikmeta apmetnes teritorijā un tās apkārtnē holocēnā. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeogrāfijas nodaļa. Aboras I apmetne ir unikāla kā viena no nozīmīgākajām Lubāna ezera mitrāja akmens laikmeta senvietām, kas visintensīvāk bijusi apdzīvota vēlajā neolītā un agrajā bronzas laikmetā. Lai varētu precīzāk rekonstruēt Aboras akmens laikmeta cilvēku dzīves vides apstākļus, maģistra darba ietvaros, izmantojot multidisciplināru pieeju, tika veikts pētījums ar mērķi noskaidrot paleoģeogrāfisko apstākļu liecības Aboras I apmetnes teritorijas un tās apkārtnes nogulumos. Pētījums ietvēra nogulumu analīzi gan no Aboras apmetnes I teritorijas, gan arī Aiviekstes vecupes palienes, izmantojot karsēšanas zudumu, makroatlieku analīzes un nogulumu datēšanu ar AMS 14C tehniku. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka paleoģeogrāfiskie apstākļi Lubāna mitrāja Aboras I akmens laikmeta apmetnes teritorijā un tās apkārtnē holocēnā ir bijuši mainīgi. Kā liecina virs aleirītiska māla izveidojies kultūrslānis, Aboras I apmetnes apdzīvotībai piemērotāki apstākļi konkrētajā pētījuma teritorijā ir bijuši pēc 5773 kal.g.p.m. Aboras upītes labajā krastā.

Batraga, A. 2024. Paleogeographical conditions in the territory of the Stone Age settlement of Abora I in the Lubāns wetland and its surroundings in the Holocene. Master's Thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Geography. The Abora I settlement is one of the most important Stone Age settlement sites of the Lubāns Lake Wetland, which was most intensively inhabited in the Late Neolithic and Early Bronze Age. In order to be able to more accurately reconstruct the environmental conditions of the people of the Stone Age in Abora, within the framework of the master's work, using a multidisciplinary approach, a study was conducted with the aim of finding out the evidence of paleogeographical conditions in the sediments of the territory of the Abora I settlement and its surroundings. The research included the analysis of sediments both from the territory of Abora I settlement, as well as the old Aiviekste floodplain, using loss on ingnition (LOI), macroremain analysis and sediment dating with the AMS 14C technique. The obtained results allow to conclude that the paleogeographical conditions in the territory of the Stone Age settlement Abora I of Lubāns wetland and its surroundings have been variable in the Holocene. As evidenced by the cultural layer formed above the silty clay, conditions more suitable for the settlement of Abora I in the researched territory existed after 5773 cal.y.p.m. on the right bank of the Abora river.
Palaeographical conditions in the territory of the Stone Age Abora I settlement and its vicinity during the Holocene in Lubāns wetland
Keywords: Ģeogrāfija; Lubāna līdzenums; aleirīts; gitija; akroskopisko atlieku analīze; datēšana izmantojot AMS 14C tehniku