Radzenes un acs kopīgais astigmātisms dažāda vecuma pacientiem - Petručeņa, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 57 lappusēm, tas satur 41 attēlu, 9 tabulas, 4 pielikumus un 29 literatūras atsauces. Atslēgas vārdi: radzenes astigmatisms, kopējais astigmatisms, acs iekšējais astigmatisms, Javala likums, Grosvenora likums, astigmatisma vektoriālā analīze. Darba mērķis: izpētīt sakarības starp radzenes astigmatismu un acs kopējo astigmatismu atkarībā no pacienta vecuma. Subjekti: Pētījumā piedalījās 148 pacienti (296 acis) – 56 vīrieši un 92 sievietes. Metodes: Autorefrakto-keratometrija, subjektīvā astigmatisma novērtēšana ar staru figūru un krustotā cilindra testu, astigmatisma vektoriāla analīze, Javala likums un Grosvenora modifikācija. Rezultāti: Metode, kas balstās uz vektoru sistēmu, ļauj aprēķināt acs iekšējo astigmatismu. Secinājumi: Korelācija starp acs iekšējo astigmatismu un pacientu vecumu novērota tikai sieviešu izlasē.

The Bachelor work is written in Latvian on 57 pages. It contains 41 figures, 9 tables, 4 attachments, and 29 literature sources. Keywords: corneal astigmatism, total astigmatism, eye’s internal astigmatism, Javal`s rule, Grosvenor`s rule, vector based analyses of astigmatism Purpose: to investigate relationship between corneal and total astigmatism depending on the age of the patient. Subjects: 148 patients (9 – 76 years of age) participated in the research. Methods: Autorefrakto-keratometer, subjective eye’s total astigmatism was evaluated with a star figure and cross cylinder test. Astigmatism vector based analyses, Javal’s rule, rule of Grosvenor. Results: The method described is based on the vector system allows the calculation of intraocular astigmatism Conclusions: Direct, but clinically insignificant correlation between intraocular astigmatism and patient age was observed only for women sample
Corneal and total astigmatism at different age groups
Keywords: Fizika