Konkurence enerģijas resursu tirgū Eiropā - Stankeviča, Daina (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Konkurence enerģijas resursu tirgū Eiropā” mērķis ir analizēt procesus un darbības, kas veiktas Eiropas Savienības līmenī pēdējos gados, lai liberalizētu un likvidētu vēl atlikušos būtiskos šķēršļus efektīvai konkurencei enerģijas tirgū. Konkurences problēmu būtība slēpjas sakarībā starp Eiropas Savienības plānu par vienota un liberalizēra iekšējā enerģijas tirgus izveidi un faktoriem, kas šī mērķa īstenošanai stājas ceļā- Eiropas Savienības valstu dažādais ekonomikas attīstības līmenis, nevienlīdzīga konkurences intensitāte dažādos reģionos un vides aizsardzības mērķu ietekme uz tirdzniecību. Pašreizējās Eiropas energoresursu tirgus konkurences situācijas noteikšanai autore veikusi ES tiesiskā regulējuma un konkurenci ietekmējošo faktoru analīzi. Lai noteiktu problēmu risinājumus un izstrādātu priekšlikumus tirgus pilnveidošanas iespēju īstenošanai, autore ar ekspertaptaujas palīdzību veikusi pētījumu par pašreizējo konkurences situāciju enerģijas tirgū un tā trūkumiem.

The aim of the bachelor thesis „Competition in Energy Recource Market in Europe” is to analyze the processes and actions taken at EU level in recent years in order to liberalize and remove the significant remaining barriers to effective competition in the energy market. The nature of the competition problem lies in the coherence between the European Union's plan for a single and liberalized internal energy market and the factors preventing achievement of this goal- various level of economic development in EU countries, unequal competition intensity in different regions and environmental targets’ influence on trade. For determination of the current European energy market’s competitive situation, author analyzed EU regulatory framework and factors influencing competition. In order to identify solutions and develop proposals for market improvement opportunities the author has conducted a study on the current competition in energy markets and its shortcomings using expert survey.
Competition in Energy Resource Market in Europe
Keywords: Vadībzinātne