Sensorā jutīguma aptaujas adaptācija latviešu valodā - Čīma, Liene (Latvijas Universitāte, 2021)
Sensorais jutīgums ir temperamenta iezīme, kas raksturo indivīda jutīgumu gan uz pozitīviem, gan negatīviem stimuliem. Jutīgiem cilvēkiem, sastopoties ar atbalstošu vidi, ir novērota pozitīvāka attīstības dinamika kā cilvēkiem ar vidējiem vai zemiem sensorā jutīguma rādītājiem, taču, sastopoties ar nelabvēlīgu vidi, pastāv atipiskas attīstības riski. Pētījuma mērķis bija veikt Elainas un Artura Aronu (Aron & Aron, 1997) sensorā jutīguma aptaujas adaptāciju latviešu valodā, pārbaudīt tās atbilstību oriģinālajai versijai un novērtēt ticamības rādītājus: noturīgumu laikā (retest), iekšējo saskaņotību (Kronbaha alfa), pantu reakcijas un diskriminācijas indeksus, kā arī novērtēt sensorā jutīguma aptaujas latviskās versijas konverģento validitāti, pētot sensorā jutīguma un neirotisma savstarpējās saistības, un faktoriālo validitāti, veicot sākotnējo faktoru analīzi. Darbā tika izmantota Sensorā jutīguma aptauja (Highly sensitive person questionnaire, Aron & Aron, 1997) Lielā Piecinieka aptauja, BFI-LV (The Big Five Inventory; BFI, John Donahue, & Kentle, 1991; Benet-Martinez & John, 1998; adaptāciju latviešu valodā ir veicis Ivars Austers, 2007; Viktorija Perepjolkina, Emīls Kālis, 2012). Pētījumā piedalījās 282 respondenti (N=282; Mvecums=38; no tiem 36% vīrieši). Rezultāti šajā izlasē apstiprināja augstu sensorā jutīguma aptaujas iekšējo saskaņotību α=0,89, apmierinošu konverģento validitāti - uzrādot pozitīvu saistību ar neirotismu rs=0,54 un augstu noturīgumu laikā rre=0,86. Faktoru analīze apstiprina 3 faktoru struktūru: 1) ātra ierosa, uzbudināmība; 2) zems sajūtu slieksnis un 3) estētiskā jutība. Regresijas analīze apliecina, ka - faktors ātra ierosa, uzbudināmība nozīmīgi prognozē neirotisma iezīmi, izskaidrojot 40% no dispersijas. Atslēgas vārdi: sensorais jutīgums, neirotisms, vides jutīgums

Sensitivity is temperament trite, which shapes individual response to positive and negative stimuli. Sensitive people benefit more from positive environment than people with medium or low sensitivity, while in non-supportive environment maybe risks of atypical development. The purpose of the present study was to translate and validate Highly Sensitive Questionary (HSP) into Latvian language (Aron & Aron, 1997) and examine further the psychometric properties and its association with neuroticism (The Big Five Inventory; BFI, John Donahue, & Kentle, 1991; Benet-Martinez & John, 1998; adaptation to Latvian made by Ivars Austers, 2007; Viktorija Perepjolkina, Emils Kalis, 2012). Participants were 282 Latvian speaking adults (N=282; Mage=38; 36% men). The results of this study conformed good psychometrics properties - high internal consistency (coefficient alpha) α=0,89; acceptable convergent validity provided between HSP and neuroticism rs=0,54 and high re- test reability rre=0,86. Exploratory factor analysis supported 3 factor structure with three factors – 1) ease of excitation, 2) low sensory threshold and 3) aesthetic sensitivity. Regression analysis showed that factor ease of excitation explains 40% of the variation in neuroticism. Key words: sensory sensitivity, neuroticism, environment sensitivity
Highly Sensitive Person Questionnaire Adaptation in Latvian Language
Keywords: Psiholoģija; sensorais jutīgums; neirotisms; vides jutīgums; adaptācija