Jahtu ostu attīstības iespējas Latvijā - Smelters, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Sakarā ar vispārēju ekonomisku augšupeju un tūrisma attīstību valstī, strauji attīstās arī jahtu un motorlaivu tirgus, kā arī palielinās Latviju apmeklējušo jahtu tūristu skaits, kas kopumā ir labvēlīgs ietekmējošais faktors jahtu ostu un jahtklubu attīstībai. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt situāciju Latvijas jahtklubos un jahtu ostās, kā arī novērtēt to atbilstību labas jahtu ostas pamatkritērijiem un sniegt priekšlikumus jahtklubu un jahtu ostu darbībai, novērtēt un prognozēt Latvijas jahtklubu un jahtu ostu attīstību nākotnē pie optimistiskākajām prognozēm. Pētījumā autors analizē Latvijas jahtklubu darbību, piedāvāto pakalpojumu klāstu, servisa līmeni, tehnisko nodrošinājumu un stratēģiju, kā arī veic Andrejostas, Engures jahtu ostas un Salacgrīvas jahtu ostas sīkāku analīzi. Pētījuma rezultāti liecina, ka šobrīd lielākajā daļā Latvijas jahtklubu un jahtu ostu nav izveidota ilgtermiņa darbības stratēģija, nesekmīgi tiek apgūts pieejamais Eiropas struktūrfondu līdzfinansējums, kā arī darbība vērsta vairāk uz peļņas gūšanu nevis brīvo līdzekļu investēšanu turpmākā attīstībā, tomēr pie mērķtiecīgas ilgtermiņa investīciju veikšanas, Latvijas jahtklubi var sasniegt Eiropas jahtklubos sastopamo līmeni, kā arī uzlabot savus darbības rādītājus. Atslēgvārdi: jahtu osta, jahtklubs, burāšana, jahtu tūrisms

Due to overall economical and tourism growup in Latvia, develops boat and yacht piers market, and allso rises the number of visiting yachts from other cauntries, what is a positive factor for yacht piers and clubs development. Bachelor`s work aim is to research the situation in yacht harbours and piers of Latvia, to evaluate their eligibility to criterias of good yacht harbour, to give proposions for further activities in Latvian yacht harbours, and allso to evaluate and to make prognozes further dvelopment of Latvian yacht harbours by best possible conditions. During the research author analises the activitie of Latvian yacht clubs and piers, and give offered services, technical coverage and strategy, and accomplishes deeper analysis of yachtclub „Andrejosta”, Salacgriva yacht pier and Engure yacht pier. The results of the research indicates, that in this moment in most yacht piers and clubs is not developed any long term strategy, using aviable financial resources from Europen structural founds are unsucseffull and activities of yacht piers and clubs are mostly directed to short term profit, but not to long term investment of assets in future development, but by performance of focused long term investments Latvian yacht clubs and piers are aviable to reach the level that is met in most European yacht clubs and harbours, and allso improve their trading results. Key words: yacht harbour, yacht club, sailing, yacht tourism
The oportunities of yacht-berths development in Latvia
Keywords: Ekonomika