Zebrzivtiņu ksenotransplantāta modeļa izveide izmantojot aizkuņģa dziedzera audzēja šūnu līniju CAPAN-2 - Fridrihsberga, Angelina (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izveidot zebrzivtiņu (Danio rerio) kāpuru ksenotransplantāta modeli, izmantojot CAPAN-2 aizkuņģa dziedzera vēža šūnas, un izvērtēt tā piemērotību precīzijas medicīnā. Kā kontrole tika izmantota HCT-116 šūnu līnija. Veikta šūnu kultivēšana, iezīmēšana, injekcija zebrzivtiņu kāpuros un imūnfluorescences analīze. Abās grupās sasniegta >70 % transplantācijas efektivitāte. Darbā optimizēti zebrzivtiņu kāpuru iezīmēšanas un mikroskopēšanas metodes, kas ļaus efektīvi noteikt audzēja šūnas un izvērtēt inervācijas pakāpi. Imūnhistoķīmiskā analīze apstiprināja CK19 marķiera piemērotību aizkuņģa dziedzera šūnu noteikšanai ksenotransplantātos. Potenciālie turpmākie optimizācijas virzieni būtu saistāmi ar tālāku paraugu optisko īpašību uzlabošanu, izmantojot optiskās attīrīšanas metodes.

The aim of the study was to create a zebrafish (Danio rerio) xenograft model using CAPAN 2 pancreatic cancer cells and to assess its suitability for precision medicine. The HCT-116 cell line was used as a control. Culturing, labelling, injection into zebrafish larvae and immunofluorescence analysis were performed. Transplantation efficiency >70 % was achieved in both groups. The work optimised the labelling and imaging of zebrafish larvae, which will allow efficient detection of tumour cells and assessment of the degree of the innervation. Immunohistochemical analysis confirmed the suitability of the CK19 marker for the detection of pancreatic cells in xenografts. Potential further optimization directions would be related to further improvement of the optical properties of the samples using optical clearing techniques.
Development of a zebrafish xenograft model using pancreatic cancer cell line CAPAN-2
Keywords: Farmācija; zebrzivtiņas; ksenotransplantācija; aizkuņģa dziedzera vēzis; imūnfluorescence; aizkuņģa dziedzera vēža šūnu iezīmēšana