Vides aizsardzība pāvesta Franciska un ekumēniskā patriarha Bartolomeja I skatījumā - Vasiļjevs, Emīls (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir pierādīt, ka vides aizsardzība, lai arī nedziedina Rietumu (katoļu) un Austrumu (ortodoksālo) baznīcu shizmu, ir tēma, kas virza abas baznīcas uz ciešāku sapratni. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi darbā ir pieteikti trīs uzdevumi: 1) sniegt ekoloģiskās krīzes un Rietumu-Austrumu baznīcu shizmas pārskatu; 2) iztirzāt pāvesta Franciska un Konstantinopoles ekumēniskā patriarha Bartolomeja I skatījumu par vides aizsardzību; 3) pamatojoties skatījumu analīzē, izgaismot saskarsmes punktus abos skatījumos. Darbā izvirzītā tēze ir sekojoša: “vides aizsardzība veicina dialogu starp Romas katoļu un Ortodoksālo baznīcu, jo pāvesta Franciska un Konstantinopoles ekumeniskā patriarha Bartolomeja I skatījumā par vides aizsardzību iezīmējas saskanīgi koncepti.”

The aim of this thesis is to show that environmental protection, while not healing the schism between the Western (Catholic) and Eastern (Orthodox) Churches, is a topic that moves the two churches towards a closer mutual understanding. In order to achieve this goal, three objectives have been set: 1) to provide an overview of the ecological crisis and the WesternEastern schism; 2) to examine the views of Pope Francis and Ecumenical Patriarch Bartholomew I of Constantinople on environmental protection; 3) to highlight the points of contact between the two views on the basis of an analysis of the views. The thesis "environmental protection promotes dialogue between the Roman Catholic Church and the Orthodox Church, as Pope Francis and Ecumenical Patriarch Bartholomew I of Constantinople have convergent concepts on environmental protection" is proposed.
Protection of the environment in view of pope Francis and ecumenical patriarch Bartholomew
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; shizma; pāvests Francisks; vides aizsardzība; ekumēniskais patriarhs Bartolomejs