Pacientu fiziska un verbāla vardarbība neatliekamās palīdzības māsu darbā. - Nikolajeva, Evija (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma – „Pacientu fiziska un verbāla vardarbība neatliekamās palīdzības māsu darbā.” Darba mērķis ir izpētīt neatliekamās palīdzības māsu pieredzi par pacientu fizisko un verbālo vardarbību. Izvirzītā hipotēze: neatliekamās palīdzības māsas ir pakļautas fiziskai un verbālai vardarbībai no pacientu puses. Izvirzītais pētniecības jautājums: kāda ir neatliekamās palīdzības māsu pieredze un reakcija, sastopoties ar pret māsām vērstu pacientu verbālo un fizisko vardarbību? Pētniecības instruments: pašaizpildes aptaujas anketa un fokusgrupas intervijas vadlīnijas. Pētniecības metode - darbā tika izmantota kvantitatīvā un kvalitatīvā pētniecības metode. Pētījuma hipotēze, ka neatliekamās palīdzības māsas ir pakļautas fiziskai un verbālai vardarbībai no pacientu puses, apstiprinājās, jo 78% respondentu atbildēja, ka ir piedzīvojuši pacientu fizisku vardarbību, un 95% respondentu atbildēja, ka ir piedzīvojuši pacientu verbālu vardarbību darbvietā. Pētījuma kvalitatīvā daļa parādīja, ka māsas pacientus, kuri izraisa verbālu vai fizisku vardarbību, iedala divās grupās – pacienti, kuri ir alkohola un narkotisko vielu ietekmē un pacienti, kuri ir neadekvāti slimības dēļ. Māsām ir iecietīgāka un saprotošāka attieksme pret tiem vardarbības gadījumiem, kas radušies slimības izraisītu iemeslu dēļ, nevis alkohola vai citu apreibinošu vielu lietošanas rezultātā.

Masters thesis title is „Patient-related physical and verbal violence against emergency nursing staff”. The aim of the research is to study experience by emergency nursing staff regarding patient-related physical and verbal violence. Research hypothesis: emergency nurses are subjected to physical and verbal violence from patients. Research question: what is emergency nursing staff experience and reaction, when confronted with patient-related verbal and physical violence? Research instrument: questionnaire and focus group interview guidelines. Research methods – quantitative and qualitative. Hypothesis that emergency nurses are subjected to physical and verbal violence from patients, confirmed. 78% of the respondents answered that they have experienced patient-related physical violence, and 95% answered that they have experienced patient-related verbal abuse in the workplace. Qualitative part of the study showed that nurses divided cases of patient-related violence into two groups – caused by patients who have abused alcohol or drugs dependent and caused by physical or mental disease.
Patient-Related Physical and Verbal Violence Against Emergency Nursing Staff
Keywords: Medicīna; māsas; vardarbība; neatliekamā palīdzība; pacienti; sociāli - ekoloģiskais modelis