Saules paneļu kā alternatīvu energoresursu ieguves veida izmantošana un popularizācija Latvijā. - Melngalvis, Ervins Patriks (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs "Saules paneļu kā alternatīvu energoresursu ieguves veida izmantošana un popularizācija Latvijā" ir veltīts izpētei par saules paneļu izmantošanas un popularizācijas iespējām Latvijā, kā arī tās tehnoloģijām un ekonomisko ietekmi uz valsti. Darbs sākas ar ievada daļu, kurā ir izskaidrots par saules paneļu nozīmi un popularitāti kā alternatīva enerģijas ieguves metode, kā arī tās ilgtspējīguma un videi draudzīguma aspekti. Tālāk tiek apskatīti esošie saules paneļu projekti Latvijā un iespējamie izaicinājumi un iespējas to attīstībai nākotnē. Analizēts saules paneļu izmantošanas iespējas privātmāju un uzņēmumu līmenī, kā arī valsts politikas un regulatīvie aspekti, kas ietekmē saules paneļu izmantošanu un attīstību Latvijā. Darbā tiek izmantotas dažādas avotu un datu analīzes metodes, lai radītu pilnīgu un detalizētu ainu par saules paneļu izmantošanas un attīstības iespējām Latvijā. Darba rezultātā tiks sniegts ieteikums par saules paneļu izmantošanas un popularizācijas iespējām Latvijā un tās ietekmi uz valsts enerģētikas sistēmu. Tēma ir aktuāla, jo saules paneļu pielietošana veicina Latvijas elektrības neatkarīgu izmantošanu, ilgtspējīgu attīstību, subsīdiju pielietojumu, ietaupījumus enerģijas rēķinos un dod iespēju jaunu darba vietu izveidošanai.

Bachelor’s degree thesis ‘’The Use and Popularization of Solar Panels as an Alternative Energy Resource in Latvia’’ is dedicated to study the possibilities of solar panel use and popularization in Latvia, as well the technologies of solar panels and the economic impact on the country. The Bachelor’s thesis begins with an introduction, in which the importance and the popularity of solar panels as an alternative energy source, as well as the solar panel sustainability and the friendly enviroment aspects. Furthermore, the current solar panel projects and the possible challenges and opportunities of their development and future are examined and analysed. For this Bachelor’s thesis, there have been used various data and information sources and many data analysis methods have been used to create a complete and detailed possibilities for using and developing solar panels in Latvia. As a complete result of this thesis, there will be recommendations, which will be provided in the regard of possibilities in using and popularzing solar panels in Latvia and the impact of them on the country’s energetic system. This topic is actual for reasons like Latvias independent utilization for electricity, it has sustainable development, it helps for savings for energy bills and provides the opportunity for new workspace.
The Use and Popularization of Solar Panels as an Alternative Energy Resource in Latvia.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; saules paneļi; enerģētika; subsīdijas; valsts politika; saules paneļu projekti