Atšķirīgas attieksmes aizliegums darba tiesiskajās attiecībās - Silājeva, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarbā autore pētīja vienu no darba tiesību pamatprincipiem – atšķirīgas attieksmes aizliegumu. Šis temats, lai arī daudz apskatīts, pēdējā laikā kļuvis aktuāls dēļ saspringtās ekonomiskās situācijas, kad katrs uzņēmējs cīnās par savu vietu tirgū, patērējot pēc iespējas mazāk resursus un tos maksimāli ekonomējot. Šāda rīcība atstāj iespaidu arī uz darba tirgu. Diplomdarbs ir strukturēts trīs daļās. Pirmajā daļā ir apskatīts atšķirīgas attieksmes aizliegums uzsākot darba tiesiskās attiecības, proti, atšķirīgas attieksmes aizliegums ievietojot darba sludinājumu, darba intervijas laikā un noslēdzot darba līgumu. Otrajā daļā šis princips ir apskatīts darba tiesisko attiecību laikā, kas ietver vienlīdzīgu darba samaksu, tiesības uz vienlīdzīgiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, tiesības uz vienlīdzīgu attieksmi paaugstinot darbinieku amatā, nosakot profesionālo apmācību un paaugstinot amatā. Trešajā daļā ir apskatīts atšķirīgas attieksmes aizliegums izbeidzot darba tiesiskās attiecības, šāds atšķirīgas attieksmes aizliegums var būt tikai no darba devēja puses līdz ar to tiek apskatīti iespējamie atšķirīgas attieksmes aizlieguma pārkāpumi, uzsakot darba līgumu pārbaudes laikā vai uzsakot darba līgumu Darba likuma 101. panta pirmajā daļā paredzētajos gadījumos. Noslēgumā tiek apskatītas iespējas risināt darba tiesisko attiecību strīdus kā arī darba devēja pierādīšanas pienākums. Bakalaura darba ietvaros tika izpētīta atšķirīgas attieksmes principa izpratne, vieta un nozīme darba tiesībās, kā arī darba tiesību regulējums, kurš jāievēro vērtējot šo principu, tika pētīta arī Latvijas un Eiropas Kopienas tiesu prakse par sastopamajiem atšķirīgas attieksmes principa pārkāpumiem. Uz analīzes pamata tika sniegti secinājumi un priekšlikumi, lai veicinātu atšķirīgas attieksmes principa izpratni un ievērošanu.

In this work author study one of the basic principles of labour law - prohibition of differential treatment. This topic, although much discussed has become actual because of the tense economic situation, where each employer is fighting for its place in the market and trying to consume less resources. Such action has an impact also on the labor market. Work is structured in three parts. The first part deals with the prohibition of differential treatment in start of working relationship, the prohibition of differential treatment by placing an advertisement, during a job interview and sign an employment contract. In the second part of this work is discussed employment relationship, including equal pay, the right to an equitable and healthy working conditions, the right to equal treatment in advancing the employee to the vocational training and promotion. The third part deals with the prohibition of differential treatment during termination of the employment relationship, so that prohibition of differential treatment may only occur on side of the employer, there are possible violations of the prohibition of differential treatment of termination of employment during the probationary period and termination of employment contract acording to Labour Law paragraph 151. It finally examines options to settle labor relations disputes and the employer's burden of proof. In this work the differential treatment principle is studied to understand perception of its place and role in labour law and employment law regulations, the assessment of this principle, was also investigated in Latvian and European case law on violations of prohibition of differential treatment. On the basis of the analysis were provided conclusions and recommendations to promote understanding and abiding of the principle of differential treatment.
Prohibition of Differential Treatment in Labour Law
Keywords: Tiesības