Orofaringeālo audzēju ārstēšanas efektivitāte cilvēka papilomas vīrusa gadījumā - Kasparāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Orofaringeālos audzējus iedala mandeļu audzējā, mēles saknes audzējā un mīksto aukslēju audzējā. Pēdējo gadu laikā orofaringeālo audzēju sastopamība ir biežāka, kas rada bažas par pacientu slimības iznākumiem un ārstēšanas taktiku. Darba mērķis: Salīdzināt ārstēšanas efektivitāti pacientiem, kuri ir cilvēka papilomas vīrusa pozitīvi vai negatīvi Latvijas Onkoloģijas centrā, kā arī izvērtēt, vai cilvēka papilomas vīrusa esība ietekmē pacienta metastāžu klātbūtni un prognozi. Metodes: Retrospektīvs pētījums. Analizēti pacienti no RAKUS LOC Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas, kuriem ir konstatēts HPV pozitīvs vai negatīvs orofaringeāls audzējs no 2022.-2023. gadam, nosakot biopsijas materiāla p16 marķieri. Pacientu dati tika ņemti no “Ārsta birojs”, apkopoti Microsoft Excel 365 programmā un apstrādāti SPSS programmā. Statistiski nozīmīgi tika uzskatīti dati kuriem p<0,05. Rezultāti: Pētījumā tika iekļauti 107 pacienti ar orofaringeālu audzēju, no kuriem 67 (62,6%) bija vīrieši un 40 (37,4%) sievietes. Audzēja lokalizācija 73 pacientiem (68,2%) bija rīkles mandelēs, 29 pacientiem (27,1%) bija mēles saknē un pieciem pacientiem (4,7%) mīkstajās aukslējās (p=0,021). No HPV pozitīviem gadījumiem bija 26 vīrieši un 31 sieviete, bet no HPV negatīviem gadījumiem 41 vīrietis un deviņas sievietes. Metastāzes novēroja HPV pozitīvos gadījumos 49 pacientiem (86,0%), bet HPV negatīviem 40 pacientiem (14,0%). Visbiežākā metastazēšanās vieta bija kakla limfmezgli gan HPV pozitīvajiem, gan HPV negatīvajiem audzējiem. Distālas metastāzes bija papildus kakla limfmezgliem plaušās, aknās, galvas smadzenēs. Visbiežākā ārstēšanas metode gan HPV pozitīvā gadījumā 63,0%), gan HPV negatīvā (66,0%) bija ķīmijterapija un staru terapija. HPV pozitīvai slimības iznākumā 28 pacienti ir izveseļojušies un novērojas, astoņi pacienti turpina terapiju, diviem pacientiem tika novērots recidīvs, diviem pacientiem exitus letalis, tomēr HPV negatīva gadījumā izārstējušies un novērojas 16 pacienti, turpina terapiju trīs pacienti, recidīvs četriem pacientiem, exitus letalis septiņiem pacientiem. Secinājumi: Visbiežāk sastopamais orofaringeālais audzējs ir rīkles mandeļu audzējs. Pacientiem ar orofaringeālu audzēju visbiežāk konstatēja metastāzes kakla limfmezglos (83,2%). Biežāk izmantotā ārstēšanas metodēm bija ķīmijterapija un staru terapija gan HPV pozitīva, gan negatīvam audzējam. Slimības iznākums ir labāks HPV pozitīvam audzējam nekā HPV negatīvam.

Oropharyngeal cancer are divided into tonsil cancer, base of tongue tongue cancer, and soft palate cancers. In recent years, the incidence of oropharyngeal cancer has increased, which raises concerns about the outcomes of patients' diseases and treatment tactics. Aim of the study: To compare the effectiveness of treatment in patients who are human papillomavirus positive or negative at the Oncology centre of Latvia from 2022 to 2023, and whether the presence of human papillomavirus affects the presence of metastases and the patient's prognosis. Methods: Retrospective study. Patients were analyzed from the RAKUS LOC Head and Neck Surgery Department who were diagnosed with HPV positive or negative oropharyngeal cancer from 2022-2023, determining the p16 marker (biopsy material). Patient data were taken from “Doctor's Office”, compiled in the Microsoft Excel 365 program and processed in the SPSS program. Data with p<0.05 (statistically significant). Results: The study included 107 patients with oropharyngeal cancer, of whom 67 (62.6%) were men and 40 (37.4%) were women. The cancer localization was in the tonsils in 73 patients (68.2%), the base of tongue in 29 patients (27.1%) and the soft palate cancer in five patients (4.7%) (p=0.021). Of the HPV-positive cases, there were 26 men and 31 women, but of the HPV-negative cases, 41 men and nine women. Metastases were observed in HPV-positive cases in 49 patients (86.0%), and in HPV-negative cases in 40 patients (14.0%). The most common site of metastasis was the cervical lymph nodes for both HPV-positive and HPV-negative cancer. Distal metastases were in the lungs, liver, and brain. The most common treatment method in both HPV-positive cases (59,6%%) and HPV-negative cases (66.0%) was chemotherapy and radiotherapy. HPV positive 28 patients have been cured and observed, eight patients continue to be treated, two patients relapsed, and two patients died, however, in the case of HPV negative 16 patients have been cured and observed, three patients continue to be treated, four patients relapsed, and seven patients died. Conclusions: The most common oropharyngeal cancer is a tonsil cancer. In patients with oropharyngeal cancer, metastases were most commonly found in the cervical lymph nodes (83.2%). The most frequently used treatment methods were chemotherapy and radiotherapy for both HPV positive and negative cancer. The outcome of the disease is better for HPV positive cancer than for HPV negative cancer.
Effectiveness of oropharyngeal tumor treatment in cases of human papillomavirus
Keywords: Medicīna; cilvēka papilomas vīruss; orofaringeālie audzēji; metastāzes; ķīmijterapija un staru terapija