VEGF faktoru atklāšana acs priekšējas kameras šķidrumā - norma un patoloģija - Veinberga, Dineja (Latvijas Universitāte, 2019)
Ievads: Asinsvadu neovaskularizācija ir grūts process, kur galvenais mehānisms ir VEGF izdalīšana, kas nodrošina barības vielu un skābekļa transportēšanu. Tas ir pamats daudziem fizioloģiskiem un patoloģiskiem procesiem. Acs audos VEGF darbības izpēte ir aktuāla tēma, jo patoloģiski paaugstināts VEGF norāda uz hipoksijas apstākļiem audos, un VEGF līmeņa mērīšana var dot informāciju par išēmiju, prognostisko attīstību, kas savukārt sekmē laicīgo terapijas uzsākšanu, lai samazinātu iespējamās blakusparadības. Pētījuma mērķis: Noteikt VEGF līmeni acu priekšējā kamerā kontrolgrupas pacientiem ar kataraktas diagnozi, bez citām acu saslimšanām, un salīdzināt ar literatūras iegūtajiem rezultātiem, lai nākotnē prognozētu slimības attīstību un laicīgo ārstēšanu. Metodes un materiāli: Diplomdarbs sastāv no divām pētījuma daļām, vienā ir retrospektīva, otrā prospektīva, kas tika veikta "Dr. Solomatina Acu rehabilitācijas un Redzes korekcijas centrā". Kopumā pētījumā iekļauti 392 pacienti, kas ir 18 - 70 gadus veci, I grupa - pacienti ar proliferatīvu diabētisku retinopātiju, II grupa - pacienti ar neovaskulāro glaukomu, III grupa - pacienti ar kataraktu bez citām oftalmoloģiskām saslimšanām. Kataraktas pacientiem operācijas laikā no acu priekšējas kameras tika paņemts bioloģiskais materiāls, un laboratorijā pārbaudīts uz VEGF līmeņa noteikšanu, izmantojot ELISA laboratoro metodi. Retrospektīvām pētījumam tika analizēti dati no literatūras avotiem, lai salīdzinātu ar prospektīvo pētījumu, un noteikt patoloģiskus un fizioloģiskus procesus acī. Rezultāti: Demogrāfiskai analīzei tika konstatēts, ka neovaskularizācijas glaukomas pacientiem vidējais vecums ir 68 gadi, proliferatīvas diabētiskas retinopātijas pacientiem ir60 gadi, bet kontrolgrupas pacientiem vidējais vecums ir 71 gads, kas ir statistiski ticams un nozīmīgas atšķirības nav (p=0.5). Veicot acu šķidruma analīzi pacientiem ar patoloģiskām saslimšanām tādām kā neovaskularizācijas glaukoma, kur VEGF līmeņa mediāna ir 634.01 pg/ml, bet diabētiskās retinopātijas pacientu grupai VEGF vidēja mediāna 336.6 pg/ml, tika konstatēts izteikts un statistiski ticams VEGF paaugstināts līmenis, salīdzinājuma ar veselības grupas pacientiem, kur mediāna ir 113.05 pg/ml (p<0.001) , attiecīgi 6:3:1. Secinājumi: Tika pierādīts, ka patoloģiskos procesos tādos kā neovaskulāra glaukoma un proliferatīva diabētiska retinopātija ir VEGF palielinājums, bet kataraktas pacientiem normas robežās. VEGF līmeņa noteikšana acīs parāda hipoksijas stadiju un dod iespēju prognozēt tālāku attīstības procesu.

Introduction: Vascular neovascularization is a difficult process, where the main mechanism is the release of VEGF, which provides the nutrient and oxygen transport. It is the basis for many physiological ana pathological rpocesses. Reseach on VEGF activity in eye tissue is a topical issue, as abnormally elevated VEGF indicates tissue conditions in hypoxia and measurement of VEGF levels can provide information on ischemia, prognostic development, and can trigger secular therapy to reduce side effects. Aim of the study: To determine the level of VEGF in the anterior chamber of the eye in control patients with cataract diagnosis, without other eye diseases, and to compare with the results obtained in the literature to predict future disease development and early treatment. Material and methods: The diploma paper consists of two parts of the study, one with a retrospective, the second with a prospective conducted by "Dr. Solomatin Eye Rehabilitation and Vision Correction Center". Overall, the study included 392 patients aged 18 to 70 years, Group I patients with proliferative diabetic retinopathy, Group II patients with neovascular glaucoma, Group III patients with cataracts without other ophthalmic diseases. Cataract patients were subjected to biological material taken from the anterior chamber of the eye during surgery and tested for VEGF level in the laboratory using the ELISA laboratory method. For retrospective studies, data from literature sources were analyzed to compare with prospective research and to identify pathological and physiological processes in the eye. Results: Demographic analysis showed that the average age of neovascular glaucoma patients is 68 years, the proliferative diabetic retinopathy patients are 60 years old, but the average age of control patients is 71 years, which is statistically significant and no significant difference (p = 0.5). When performing eye fluid analysis in patients with abnormalities such as neovascular glaucoma, with a median VEGF level of 634.01 pg / ml and a median of 336.6 pg / ml for VEGF in the diabetic retinopathy group, VEGF elevated levels were statistically significant compared to patients in the health group, where the median is 113.05 pg / ml (p<0.001), respectively 6: 3: 1. Conclusion: It has been shown that abnormal processes such as neovascular glaucoma and proliferative diabetic retinopathy have been associated with an increase in VEGF, while cataract patients have been severely affected. Determining the VEGF level in the eye shows the stage of hypoxia and allows predicting the development process.
VEGF factor detection in anterior chamber fluid: normal value and pathology
Keywords: Medicīna; VEGF; angioģenēze; diabētiska retinopātija; neovaskularizācija