Mana izvēle un mana atbildība: kā vecāki pieņem lēmumu nevakcinēt savu bērnu - Muižniece, Marta (Latvijas Universitāte, 2015)
Šis bakalaura darbs ir uz kvalitatīvajām metodēm balstīts pētījums par vecākiem Latvijā, kuri izvēlējušies atteikties no vakcīnām. Darba mērķis ir uzzināt, kā vecāki pieņem šo lēmumu un kādi faktori to ietekmē. Kā pamats tiek izmantots Mišela Fuko biovaras jēdziens, kā arī viņa idejas par varas un zināšanu attiecībām. Lai labāk ilustrētu mūsdienu nevakcinēšanas aspektus un dažādos tās skaidrojumus, es apskatu ārstu-pacientu attiecības, neoliberālisma ideju ietekmi uz veselības aprūpi un uzticību medicīnas autoritātei. Šajā darbā tiek apgalvots, ka, pirmkārt, vakcinēšanās tiek konstruēta kā risks ar maz vai vispār neeksistējošiem ieguvumiem. Otrkārt, veiksmīga dialoga trūkums ārsta un pacienta starpā nav tiešs cēlonis atteikumam vakcinēties. Treškārt, ārsta autoritātes statuss ir mainījies, bet tas nav pilnībā pazudis.

This bachelor thesis is based on qualitative research methods about Latvian parents who have refused to vaccinate their children. The aim of this thesis was to find out how the parents make their decision and what are the factors influencing it. The theoretical perspectives used in this paper consist of Michel Foucault’s concept of biopower as well as his works on the relationship between power and knowledge. To better illustrate the different aspects of modern day vaccine refusal and the various explanations for it, I describe the doctor-patient relationship, the influence of neoliberal ideas on health care and the concept of trust in medical authority. This paper argues that first, vaccination is constructed as a risk with few or no benefits. Secondly, vaccination cannot be seen as a direct result of poor communication between doctors and patients. And thirdly, doctor’s status of authority has transformed but not disappeared completely.
My Choice and My Responsibility'': How Parents Make the Decision Not to Vaccinate Their Child
Keywords: Antropoloģija; biovara; nevakcinēšanās; varas un zināšanu attiecības; neoliberālisms; ārsta autoritāte