Vārda brīvība un tiesības uz atlīdzību goda un cieņas aizskāruma gadījumā. - Kučinskis, Eduards (Latvijas Universitāte, 2022)
Problēmjautājumi ir saistīti ar to, ka Latvijas Republikas Civillikumā nav skaidrojumu terminiem: “vārda brīvība; gods un cieņa; reputācija; ziņas un viedoklis u.c.”. Šīs problēmas pētīšana un tās novēršana ir ļoti būtiska, jo no šo jēdzienu izprašanas veida ir atkarīga atbildības par izdarīto pārkāpumu. Goda un cieņas aizskaršanas gadījumā iestājas civiltiesiskā atbildība, bet neslavas celšanas gadījumā iestājas kriminālatbildība. Darba autors izvēlas šo tematu, jo personas normāla eksistence nevar notikt, nerespektējot tās personību vai arī necienīgi izturoties pret to. Līdz ar to katrai personai piemīt personiskas tiesības uz vārda brīvību, uz goda un cieņas, reputācijas aizsardzību likumā noteiktajā kārtībā. Pētījuma uzdevumos ietilpst veikt vārda brīvības, goda un cieņas jēdziena un būtības izpēti; analizēt normatīvos aktus, kas regulē vārda brīvības, personas goda un cieņas aizsardzību; veikt goda un cieņas aizskāruma civiltiesiskās atlīdzināšanas priekšnoteikumu analīzi; izpētīt tiesu praksi par personas goda un cieņas aizskāruma civiltiesisko atlīdzināšanu; izstrādāt priekšlikumus grozījumiem Civillikuma 2352.1 pantā un Likuma par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem 7.panta piektajā daļā. Pētījuma izstrādei ir izmantotas semantiskā, gramatiskā, sistēmiskā, vēsturiskā, teleoloģiskā, salīdzinošā metodes. Pētījuma rezultāti. Ir izstrādāti priekšlikumi grozījumiem Civillikuma 2352.1 pantā, kas skar terminu: ”cieņa, gods, reputācija, aizkaršana, ziņas, viedoklis un izteikums” skaidrojumi. Papildus secināts, ka ne vienmēr ir nepieciešams publiskuma elements cieņas un goda aizkārumu gadījumos, kā arī ir nepieciešams noteikt nopietnības kaitējumu pakāpi un kritērijus aizskārumam, kas kaitē personas privātajai dzīvei. Ir izstrādāts priekšlikums grozījumiem Likuma par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem 7.panta piektajā daļā, lai dotu jēdziena „Informācija” skaidrojumu, kā arī lai dotu viedokļa un ziņas atšķiršanas kritērijus. Autora prāt vārda brīvības jēdziena skaidrojums saglabājams esošajā formā, jo Latvijas Republikas Satversme un Civillikums nedod tiešu, bet paplašinātāku vārda brīvības jēdziena skaidrojumu - vārda brīvības privātais aspekts izpaužas tiesībās uz saviem uzskatiem, turēties pie tiem un brīvi tos paust, bet vārda brīvības publiskais aspekts attiecas uz ikviena tiesībām brīvi saņemt informāciju.

The topic “Freedom of expression and the right of remedies in the event of the violation of right of honor and dignity” is relevant because the Civil Law of the Republic of Latvia does not give a distinct explanation of the terms: “freedom of speech; honor and dignity; reputation; news and opinion, etc.”. The study of this problem is very important, because – clear definition of these concepts are the corner stone of the process witch eventually determine the punishment or liability of the wrongdoing. A clear distinction between civil liability and criminal liability should be established. The author of the thesis chooses this topic because a person's normal existence cannot take place without respecting his or her personality or treating him or her unworthily. Consequently, every person has a personal right to freedom of expression, protection of honor and dignity, reputation in accordance with the law. The tasks of the thesis include researching the concept of freedom of speech, honor and dignity. To analyze the regulatory enactments that regulate the protection of freedom of expression, personal honor and dignity. To perform an analysis of the preconditions for civil redress for the violation of honor and dignity. To study the case law on civil redress for the violation of a person's honor and dignity; to develop proposals for amendments to article 2352.1 of the Civil Law and to article 7, paragraph five of the Law on the Press and Other Mass Media. Semantic, grammatical, systemic, historical, teleological, comparative methods have been used to develop the thesis. Research results. Proposals to amend Article 2352.1 of the Civil Law, which concerns the interpretation of the terms of dignity, honor, reputation, insult, news, opinion and expression, and that an element of publicity is not always required in cases of insult to honor and honor, and criteria for an attack to interfere with a person’s privacy. A proposal for amendments to article 7, paragraph five of the Law on the Press and Other Mass Media has been developed in order to provide an explanation of the term “Information”, as well as to provide criteria for distinguishing opinion and information. The concept of freedom of expression should not be amended, as the Constitution and the Civil Law of the Republic of Latvia gives a definition of the term. Stated as follows - the private aspect of freedom of expression is expressed in the right to hold, hold and express one's views, but the public aspect of freedom of expression concerns the right of everyone to receive information freely.
Freedom of expression and the right of remedies in the event of the violation of right of honor and dignity.
Keywords: Juridiskā zinātne; vārda brīvība; vārda brīvības privātais un publiskais aspekts; gods un cieņa; reputācija; civiltiesiskā atbildība