Vientulības izjūtas, trauksmes un apmierinātības ar partnerattiecībām sakarības sievietēm un vīriešiem - Daize, Daiga (Latvijas Universitāte, 2010)
Rezumējums Pētījuma jautājumi: 1) Kādas ir sakarības starp vientulības izjūtu, trauksmi un apmierinātību ar partnerattiecībām sievietēm un vīriešiem? 2) Vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp sieviešu un vīriešu vientulības izjūtu, trauksmi un apmierinātību ar partnerattiecībām? Papildjautājums: 3) Kādas ir vientulības izjūtas, trauksmes un apmierinātības ar partnerattiecībām sakarības ar vīriešu un sieviešu kopdzīves ilgumu un vecumu? Pētījuma izlasi veido 60 cilvēki - 30 sievietes un 30 vīrieši vecumā no 30 līdz 45 gadiem, kuri dzīvo heteroseksuālās partnerattiecībās ne mazāk kā 8 gadus. Respondentu vidējais vecums sievietēm ir 36 gadi, vidējais vecums vīriešiem ir 42 gadi. Pētījuma metodes : 1) Vientulības skala (The Revised UCLA Loneliness Scale, Russell, Peplau, & Cutrona, 1996). Latvijā aptauju adaptējusi Freivalde, 2004. 2) Apmierinātība ar attiecībām skala no Diādes pielāgošanās skalas (DAS-Dyadic Adjustment Scale, Spanier, Fischer, & Corcoran, 1976). Latvijā aptauju adaptējusi Ķiršakmene, 2004. 3) Personības trauksmes līmeņa skala, (STAI State-Trait-Anxiety-Inventory, Spielberger, 1973). Latvijā aptauju adaptējusi Škuškovnika, 2004. Pēc maģistra darba pētījumā iegūtajiem rezultātiem tiek izdarīti secinājumi: Sievietēm un vīriešiem sakarības starp vientulības izjūtu, trauksmi un apmierinātību ar partnerattiecībām ir atšķirīgas. Sievietēm apmierinātība ar partnerattiecībām nozīmīgi saistīta ar trauksmi (p>0,01), nav konstatējamas sakarības starp apmierinātību ar partnerattiecībām un vientulības izjūtu, kā arī starp personības trauksmi un vientulības izjūtu (p>0,05). Vīriešiem nozīmīgas korelācijas starp visiem trīs rādītājiem – vīrieši, kuri uzrāda augstāku apmierinātību ar partnerattiecībām, uzrāda zemāku vientulības izjūtu (p<0,05) un trauksmes līmeni (p<0,05). Vīriešiem trauksme korelē ar vientulības izjūtu (p<0,05). Vientulības izjūtas rādītāji vīriešiem ir statistiski nozīmīgi augstāki kā sievietēm (p>0,05), trauksmes un apmierinātības ar partnerattiecībām rādītājos statistiski nozīmīgas atšķirības sievietēm un vīriešiem nav konstatējamas (p>0,05). Sievietēm kopdzīves ilgums nav saistīts ar apmierinātību ar partnerattiecībām, vientulības izjūtu un trauksmi (p>0,05). Gan vīriešiem, gan sievietēm konstatējama statistiski nozīmīga negatīva korelatīva sakarība starp vecumu un apmierinātību ar partnerattiecībām (p<0,01). Konstatējams, ka vīriešiem kopdzīves ilgums ir būtisks mainīgais saistībā ar apmierinātību ar partnerattiecībām, personības trauksmi un vientulības izjūtu, vīrieši ar ilgāku kopdzīves ilgumu uzrāda augstāku trauksmes un vientulības izjūtas līmeni. Atslēgas vārdi: vientulības izjūta, trauksme, apmierinātība ar partnerattiecībām, dzimumatšķirības.

The questions for the research are: 1) What kind of correlations among loneliness, anxiety and partnership satisfaction do exist for men and women? 2) Do statistically important differences among men and women loneliness, anxiety and partnership satisfaction exist? In addition: Correlation among age and living together time and loneliness, anxiety and partnership satisfaction for men and women. The research group consists of 60 adult – 30 women and 30 men, who are living in heterosexual relationship for at least 8 years. Average age: for women 36 years, for men 42 years. The methods are: 1) The revised UCLA Leneliness Scala (Russell D., Peplau L.A., Cutrona C.E. 1996). 2) Relationship satisfaction scale from DAS-Dyadic Adjustment Scale (Spanier G.B., Fischer J., Corcoran K., 1976). 3) Personal anxiety scale from STAI State-Trait-Anxiety-Inventory, (C.D. Spielberger 1973). There are gender differences in correlations among loneliness, anxiety and partnership satisfaction Women relationship satisfaction significantly correlate with anxiety (p<0,01), there are no correlations between relationship satisfaction and loneliness and between anxiety and loneliness (p>0,05). For men there are significant correlations among all of three results – men with higher relationship satisfaction have lower loneliness (p<0,05) and anxiety (p<0,05). For men anxiety correlate with loneliness (p<0,05). Men loneliness is statistically higher than women loneliness (p<0,05), anxiety and relationship satisfaction results are similar for men and women (p>0,05). Women living together time is not connected with partnership satisfaction, loneliness and anxiety (p>0,05). There is statistically important negative correlation between age and partnership satisfaction (p<0,01) for both gender. For men living together time is significant variable – it correlates with all results – men with longer together living time are with higher anxiety and higher loneliness. Key words: loneliness, anxiety, partnership satisfaction, gender differences.
Female and Male Loneliness, Anxietty and Partnership Satisfactioncorrelations
Keywords: Psiholoģija