Mazo un vidējo uzņēmumu mijiedarbība un pilsētu attīstība - Nikitina, Oleksandra (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā pētīta mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) pamatīgā ietekme uz Rīgas apkaimju sociālekonomisko struktūru un pilsētu attīstību. Tajā ir konstatētas būtiskas pētniecības nepilnības attiecībā uz MVU ietekmi uz Rīgas vietējām kopienām, jo īpaši teritorijās, kas nav centrālās teritorijas. Šīs tēzes mērķis ir noteikt, kā šie uzņēmumi uzlabo Kopienas dzīvotspēju un ekonomisko noturību, pievēršoties pilsētplānošanai un politikas stratēģijām, lai integrētu MVU attīstību visos rajonos. Rezultāti liecina, ka MVU veicina ekonomisko daudzveidību, sociālo kohēziju un Kopienas iesaistīšanos, ierosinot pilsētu pārvaldības korekcijas MVU izaugsmes atbalstam un veicināšanai, nodrošinot taisnīgu attīstību un uzlabojot Rīgas dzīvotspēju.

This bachelor thesis explores the profound influence of small and medium enterprises (SMEs) on the socio-economic fabric and urban development of Riga's neighbourhoods. It identifies a significant research gap regarding the effects of SMEs on Riga's local communities, particularly in non-central areas. The thesis aims to establish how these enterprises enhance community vitality and economic resilience, addressing urban planning and policy strategies to integrate SME development across all districts. The results show that SMEs contribute to economic diversity, social cohesion, and community engagement, proposing urban governance adjustments to support and promote SME growth, ensuring equitable development and improving Riga's liveability.
Interaction of Small and Medium Enterprices and Urban Development
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Small and Medium Enterprises (SMEs); Urban Development; Community Vitality; Economic Resilience; Urban Planning Strategies