Latvijas loma starptautisko kravu pārvadājumu tirgū - Storožņičenko, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarba autore: Jekaterina Storožņičenko. Diplomdarba nosaukums: „Latvijas loma starptautisko kravu pārvadājumu tirgū". Diplomdarba mērķi: 1.noskaidrot, kāda ir Latvijas transporta nozares loma un konkurētspēja starptautisko kravu pārvadājumu tirgū; 2.izpētīt, kāds ir un varētu būt potenciālais tās pienesums Latvijas tautsaimniecībā. Mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi: 1.definēt transporta loģistikas jēdzienu un transporta lomu ekonomikā 2.Latvijas transporta nozares analīze makroekonomiskā rakursā; 3.transporta nozares analīze politiskā rakursā; 4.transporta nozares apakšnozaru (gaisa, auto, dzelzceļa, jūras un cauruļvadu kravu nozarēs) esošās situācijas izpēte; 5.transporta nozares uzņēmumu darbinieku aptauja un tās rezultātu analīze. Diplomdarbā izmantotas vairākas teorētiskās un empīriskās pētījumu metodes: monogrāfiskā, ar kuras palīdzību apkopoti teorētiskie aspekti; grafiskās, ar kuru palīdzību sniegti pārskatāmāki analīzes salīdzinājumi; sekundāro datu analīzē izmantotas matemātiskās aprēķinu metodes. Rezultātu izvērtēšanai un priekšlikumu izteikšanai autore piemēroja kvalitatīvās pētījumu metodes loģisku atziņu iegūšanai. Diplomdarba pirmajā daļā autore definē transporta loģistikas jēdzienu un transporta nozīmi ekonomikā; otrajā daļā autore veic transporta nozares relatīvi ārējo faktoru analīzi (pēta nozares politiskos un makroekonomiskos aspektus); trešajā – pēta iekšējos faktorus (apakšnozaru analīze). Savukārt ceturta nodaļa veltīta aptaujas rezultātā iegūto datu apstrādei un interpretācijai. Diplomdarba praktiskais pielietojums ir – ieteikumu izstrāde Latvijas valdībai kravu transporta nozares attīstībai un veicināšanai. Diplomdarba apjoms ir 71 lpp. Darbā izmantoti 33 attēli, 17 tabulas. Atslēgas vārdi: kravu pārvadājumi, transports, jūras kravas, gaisa pārvadājumi, autopārvadājumi, dzelzceļa pārvadājumi, cauruļvadu transports.

Diploma work author: Jekaterina Storoznicenko. Title of diploma work name: „ Latvia`s role in international freight traffic market” Diploma work purposes: 1.to find out, what is the role and what are competitive advantages of Latvia`s transport industry in international freight traffic market. 2.to explore, what is and what could be it`s contribution to Latvias economy. Tasks to reach diploma`s purpose: 1.give the definition of transport logistics 2.analysis of Lavias transport industry from macroeconomic point of view; 3.analysis of Lavias transport industry from politics point of view; 4.analysis of Lavias transport industry sub-sector current situation; 5.survey of transport industry staff. In diploma work there are used following methods of the research: monographic, to summarize theoretical aspects; graphic, to give more evident comparisons; mathematical methods and qualitative analysis. In the first part author gives the definition of transport logistics and the role of transport in economics; second part of diploma work author will analyze political and macro economical factors of Latvia`s transport industry; in third - will analyze sub-sectors; in fourth part author will analyze survey data. Practical application of diploma work is - suggestions to government of Latvia, what to do to stimulate development of Latvia`s transport industry. Diploma work volumes 71 pages. In work are used 33 images, 17 tables. Key words: freight traffic, sea freight, truck load, railway freight, air cargo, pipe-line transport.
Latvia's role in international freight traffic market
Keywords: Ekonomika