Tiesību uz taisnīgu tiesu nodrošināšana, izvēloties lietas iztiesāšanas veidu- mutvārdu vai rakstveida kriminālprocesā - Orlovska, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba temats ir “Tiesību uz taisnīgu tiesu nodrošināšana, izvēloties lietas iztiesāšanas veidu- mutvārdu vai rakstveida procesā”. Darba mērķis ir izpētīt padziļināti vai rakstveida tiesvedība kriminālprocesā ietekmē tiesības uz taisnīgu tiesu. Covid-19 izplatības laikā tiesas sēdes pārsvarā notiek attālināti vai lietas tiek iztiesātas rakstveida procesos. Kriminālprocesa likumā ir noteikti gadījumi, kad iztiesāšana var notikt rakstveida procesā, tomēr ir arī noteikts, ka šajos apstākļos lietas var tikt iztiesātas rakstveida procesā arī Kriminālprocesa likumā neminētos gadījumos. Līdz ar to palielinās rakstveida procesu iztiesāšanas skaits un ir nepieciešams izpētīt vai rakstveida tiesvedības process pilnvērtīgi nodrošina tiesības uz taisnīgu tiesu, kas ir vienas no būtiskākajām pamattiesībām. Svarīgākie pētījuma rezultāti: kriminālprocesā lietas iztiesāšana rakstveida procesā nodrošinātu tiesības uz taisnīgu tiesu, ja kriminālprocesa likums paredzētu apelācijas instances tiesai tiesības, iztiesājot lietu rakstveida procesā, taisīt attaisnojošu spriedumu. Kā arī ir nepieciešams tiesnešiem stingri izvērtēt un pamatot, vai pēc Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma, lietu tiešām jāizskata rakstveida procesā. Nosakot vēl stingrāku standartu lietām, ko izskata tikai divās instancēs. Atslēgas vārdi: rakstveida process, mutvārdu process, tiesības uz taisnīgu tiesu, kriminālprocess., Covid-19.

The topic of the bachelor thesis is "Ensuring the right to a fair trial by choosing the oral or written procedure". The aim of the thesis is to investigate in depth whether the written proceeding in criminal proceedings affect the right to a fair trial. During the proliferation of Covid-19, court hearings are predominantly held remotely or cases are tried by written proceedings. The Criminal Procedure Law specifies the cases when the trial may take place in a written proceeding, however, it is also specified that in these circumstances cases may be adjudicated in a written proceeding also in cases that are not mentioned in the Criminal Procedure Law. Consequently, the number of written proceedings is increasing and it is necessary to examine whether the written proceedings fully ensure the right to a fair trial, which is one of the most fundamental rights. The main findings of the study are that the right to a fair trial would be ensured in criminal proceedings if the Criminal Procedure Law would provide the appellate court to give a judgment of acquittal in a written proceeding. As well as the need for a strict assessment by the judges and justification if the case needs to be held by written procedure. If it is based on Covid-19 Infection Control Law. Setting even stricter standard for cases held in only two instances. Keywords: written procedure, oral procedure, right to a fair trial, criminal procedure, Covid-19.
Ensuring the right to a fair trialby choosing between orial and written criminalprocweedings
Keywords: Juridiskā zinātne; rakstveida process; mutvārdu process; tiesības uz taisnīgu tiesu; Covid-19