Latvijas robežsardzes izveidošanās Neatkarības kara un pēckara laikā (1919.-1922.g.) - Pavlovičs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs veltīts historiogrāfijā maz pētītai tēmai - Latvijas robežsardzes izveidei un pirmajiem darbības gadiem. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas Republikas robežsardzes un robežapsardzības sistēmas izveidošanos, Neatkarības kara un pirmo pēckara gadu laikā, pastiprinātu uzmanību pievēršot organizācijai, vadībai, kā arī svarīgākajiem notikumiem, pārmaiņām un darbībai. Robežsardze bija viena no vitālākajām institūcijām, ko vajadzēja izveidot, valstij pārejot uz miera laika stāvoklī. Robežapsardzības sistēma pakāpeniski nomainīja armijas vienības un aizstāja frontes līniju ar pārbraucamu robežu. Darbs, ko veica robežsardze bija nozīmīgs daudzos militāros, politiskos un ekonomiskos procesos. Robežsardze, kā daudzfunkcionāla institūcija ir svarīgs izpētes objekts, kas var veicināt citu tematu izpratni. Atslēgas vārdi: robežsardze, robežapsardzība, Robežsargu divīzija, Robežpolicija, robežsargi, Neatkarības karš.

The bachelor's thesis is dedicated to a very important, but so far surprisingly little researched topic – the first years of the formation of the Latvian State Border Guard. The aim of the bachelor's thesis is to study the development of the border guard system of the Republic of Latvia during the War of Independence and the first postwar years, while paying increased attention to the organization, management, as well as the most important events, changes and activities. The establishment of the Border Guard during war was a difficult but very important task. Thanks to its work, the citizens became aware of strict and legally regulated borders, the Border Guard was an important factor in many economic, political and military processes during the critical years of the War of Independence and the postwar period. Exploring this topic can help gain a better understanding of the Latvian War of Independence and other important topics.
Formation of the Latvian National State Boarder Guard during and after the Latvian War of Independence (1919-1922)
Keywords: Vēsture; robežsardze; robežapsardzība; Neatkarības karš; Robešargu divīzija; Robežpolicija