H.pylori eradikācijas shēmas un to efektivitāte Latvijas ģimenes ārstu un gastroenterologu praksēs - Krastiņa, Sintija (Latvijas Universitāte, 2017)
H. pylori ir kuņģī mītošs patogēns, kurš visiem inficētajiem izsauc aktīvu hronisku gastrītu. V Māstrihtas vadlīnijas nosaka, ka vajadzētu piedāvāt veikt H. pylori eradikāciju visiem pacientiem, lai novērstu risku nākotnē attīstīties nopietnākām komplikācijām, piemēram, kuņģa vēzim. Pētījumā analizētas Latvijas ģimenes ārstu un gastroenterologu nozīmētās eradikācijas terapijas. Iesaistīti 670 pacienti un kopumā izvērtētas 753 terapijas. Kopējā eradikācijas terapiju efektivitāte sasniedz tikai 73.31% un tā ir zemāka par vadlīnijās noteikto minimālo vēlamo efektivitātes rādītāju (80%). Gastroenterologi biežāk (85.14% gadījumu) kā ģimenes ārsti (70.96% gadījumu) nozīmē efektīvas eradikācijas terapijas. Efektivitātes uzlabošanai ieteikts pagarināt terapiju ilgumu un veikt ģimenes ārstu izglītošanu attiecībā uz pareizu eradikācijas terapiju nozīmēšanu.

H. pylori is a gastric pathogen that causes chronic active gastritis in all colonised subjects. V Maastricht guidelines suggest all H. pylori-infected patients should be offered edarication therapy to prevent future development of H. pylori-related diseases like gastric cancer. The study analyzes eradication therapies prescribed by general practitioners and gastroenterologists in Latvia. In total, 670 patients were enrolled in the study and 753 therapy courses analyzed. Eradication rate was 73.31% and it is lower than the minimum desirable eradication success rate suggested by guidelines (80%). It is suggested to extend the duration of therapy and to educate general practitioners in terms of proper treatment regimens for H. pylori to improve eradication rates.
H.pylori eradication regiments and their effectiveness among general practitioners and gastroenterologists in Latvia
Keywords: Farmācija; H. pylori; Eradikācija; Efektivitāte; 13C-urīnvielas elptests