Valodas izteiksmes līdzekļu funkcijas juridiskos dokumentos - Markūne, Inese (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētnicieskajā darbā tiek apskatīta valodas izteiksmes līdzekļu funkcija juridiskos dokumentos. Galvenokārt tiek pētītas stilistiskās, leksiskās, gramatiskās un sintakses īpatnības A/S Parex Bankas Igaunijas filiāles līguma Vispārējie darījumu noteiktumi. Pirmkārt, darbā tiek atspoguļota informācija par līgumu galvenām funkcijām, uzbūvi un stilu, kā arī ir pētītas līgumā izmantotās valodas funkcijas. Otrkārt, pētījuma rezultātā tiek atklāts kādas stilistiskās, leksiskās, gramatiskās un sintakses īpatnības tiek izmantotas juridiskajā diskursā, atspoguļojot biežāk izmantotos arhaismus un lietišķo terminoloģiju, darāmās un ciešamās kārtas un modālā darbības vārda shall pielietojumu, kā arī biežāk izmantoto teikumu uzbūvi un teikumu savstarpējās sasaitīšanas un loģiskas struktūras panākšanas metodes. Šī darba mērķis ir palīdzēt studentiem vai interesentiem, kas pēta juridiskos dokumentus un kuriem nepieciešamas vadlīnijas, pēc kurām sastādīt vai pētīt šāda dokumenta vai līguma valodas izmantošanas īpatnības ar mērķi veiksmīgi pasniegt informāciju mērķauditorijai. Darba pētnieciskās metodes ir šādas: teorētiskā metode – teoriju par valodas izteiksmes līdzekļu funkcijām angļu juridiskajā diskursā apkopošana, un praktiskā metode – juridiskā diskursa analīze. Nobeigumā, darbā tiek pierādīts, ka līgumi tiek sastādīti, izmantojot atbilstošu valodas izteksmes līdzekļus, kas paredzēti informācijas veiksmīgai, pārskatāmai, saprotamai un efektīvai pasniegšanai mēŗķauditorijai. Atslēgvārdi : juridiskais diskurss angļu valodā, diskursa analīze, līgums, bankas, valodas stilistiskie izteiksmes līdzekļi, valodas funkcijas.

The present research paper presents the function of linguistic stylistic devices in contract law. The main focus of the research is the investigation of the stylistic, lexical, grammatical and syntactical peculiarities used in the General Terms and Conditions which is a part of the contract by Parex Bank. Primarily, the paper introduces the nature and function of contracts, as well as its structure and content, and it discusses the function of contract language. The research reveals the stylistic, grammatical, lexical, and syntactic peculiarities of contracts, such as the use of archaisms and formal vocabulary, the use of the active and passive voices and the use of modal verb shall, as well as types of sentences, sentence constructions, and linking and cohesive devices used in the legal document. The purpose of this research is to serve as a theoretical resource to those students or people who deal with legal texts or contracts, and need a guideline for compilation or analysis of a document from the point of view of the language usage for transactional purposes. The methods of the research are the theoretical study of theoretical contributions available on the language functions in Contract Law and legal English, and practical: legal discourse analysis. Finally, the paper proves that the contract is formed observing specific linguistic stylistic peculiarities to perform the transactional function of the language. Key words: Lelag English, discourse analysis, contracts, banks, lingusitc stylistic devices, language functions.
Function of Linguistic Stylistic Devices in Contract Law
Keywords: Filoloģija