Izglītības un prasmju atbilstība darba tirgus prasībām Latvijā un Eiropas Savienībā - Deksne, Dace (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un analizēt darbaspēka izglītības un prasmju atbilstību mūsdienu darba tirgus prasībām Latvijā un Eiropas Savienībā, darbu veicot, pamatojoties uz zinātnisko literatūru, statistiskajiem datiem un pētījumu par Starptautiskās ekonomikas un komercdiplomātijas programmu. Lai labāk izprastu izglītības un prasmju atbilstību darba tirgus prasībām, bakalaura darbā tiek veikta teorijas analīze par darba tirgu, tā elastību, nodarbinātības un bezdarba ietekmējošiem faktoriem kā arī izglītības un prasmju atbilstības ietekmi uz nodarbinātību. Izmantojot statistiskos datus un iepriekš veikto pētījumu rezultātus, tiek analizēta nodarbinātības un bezdarba situācija Eiropas Savienībā, izglītības līmenis un izglītības tendences Eiropas Savienības iedzīvotājiem, kā arī tiek analizētas izglītības un prasmju neatbilstības problēmas un to risinājums. Lai iespējami īsā laikā noskaidrotu pēc iespējas vairāk respondentu viedokļus, pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētījuma metode – anketēšana, tā tika uzskatīta par piemērotāko metodi datu iegūšanai. Gan Eiropas Savienības, gan Latvijas stratēģijas projektos, izglītības atbilstība mainīgajām darba tirgus prasībām un darbaspēka sagatavošana nākotnes vajadzībām ir uzsvērta, kā viens no svarīgākajiem uzdevumiem. Pētījuma problēma ir tā, ka augstākās izglītības iestādes veido arvien vairāk jaunas programmas, taču, ne visas jaunizveidotās programmas var nodrošināt atbilstību mūsdienu darba tirgus prasībām, jo starp izglītības sistēmu un darba tirgu nav vienotas sistēmas, kas informētu par darba tirgus esošajām un nākotnes tendencēm. Atslēgas vārdi: darba tirgus, izglītība un prasmes, cilvēkkapitāla pieprasījuma un piedāvājuma nelīdzsvarotība, tirgus attiecības izglītībā

The aim of the bachelor paper is to investigate and analyze workforce education and skills correspondence to labor market requirements in Latvia and European Union, using the scientific literature, statistical data and research about international economics and commercial diplomacy study program. For better understand education and skills match to labour requirements, in this paper is carried out theoretical analysis of the labour market, it`s flexibility, employment and unemployment as well as factors affecting the educational and skills match effect on employment. Using the statistical data and previous research, paper`s author analyze employment and unemployment situation in European Union, education level and education trends of European Union citizens, as well as analyze education and skills mismatch problems and their solutions. For find out as much as possible views of respondents, in research was used quantitative research method - inquiry form, it was considered the best method of data obtaining. Both, European Union and Latvian strategy projects, education correspondence to changing labour market requirements and workforce preparation for future needs is highlight that one of most important tasks. The research problem is that higher education institutions is creating more and more new programs, but not all of the new created programs can ensure correspondence with nowadays labour market requirements, because between education system and labour market is no united system, providing information about existing and future trends. Keywords: labour market, education and skills, human capital supply and demand imbalance, market relations in education
Education and skills correspondence to labour market requirements in Latvia and European Union
Keywords: Ekonomika