Akadēmisko bibliotēku telpu salīdzinājums - Cīrule, Dinija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā “Akadēmisko bibliotēku telpu salīdzinājums” tiek salīdzinātas un pētītas trīs akadēmiskās bibliotēkas – Rīgas Stradiņa Universitātes bibliotēka, Latvijas Universitātes dabaszinātņu bibliotēka un Biznesa Augstskolas “Turība” bibliotēka – tiek noskaidrots šo bibliotēku iekārtojums, telpu sadalījums, piemērotība, estētiskums un ērtība. Pētnieciskā darba mērķis ir uzzināt galvenos akadēmisko bibliotēku telpu priekšrocības un to trūkumus, salīdzinot to ar Dānijā izstrādāto četru telpu modeli. Pētījuma laikā noskaidrojās bibliotēku lietotāju viedokļi un izteikti ieteikumi, ko akadēmiskajām bibliotēkām vajadzētu ieviest. Darba autores izvirzītā hipotēze pētījuma galā apstiprinājās. Iegūtie rezultāti norāda uz to, ka studentiem ir svarīgi, ka akadēmiskās bibliotēkas ir daudzfunkcionālas, un ka bibliotēkā ir pieejamas dažādas zonas vai telpas.

Bachelor thesis “Comparison of Academic Library Spaces” compares and researches three academic libraries – Riga Stradins University library, the Academic Centre of University of Latvia library and Turiba University library – and space furnishings, layout, suitability, aesthetics and convenience of these three libraries. Goal of this research is to find out main advantages of these academic libraries as well as their main disadvantages, in comparison to “Four-Space” model in libraries made in Denmark. The research paper looks at the opinion of the library users and how the work of academic library could be improved. The hypothesis raised in beginning of the research has been confirmed. The results obtained indicate that it is important for students that academic libraries are multifunctional and that there are different areas or parts in the library.
Comparision of academic library spaces
Keywords: Bibliotēkzinātne; bibliotēka; akadēmiskā bibliotēka; telpas salīdzinājums; iekārtojums; četru telpu modelis