Sociālā pedagoga darbība nelabvēlīgo ģimeņu bērnu socializācijas procesā Rīgas 33. vidusskolā - Ivanovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarbā „Sociālā pedagoga darbība nelabvēlīgo ģimeņu bērnu socializācijas procesā Rīgas 33. vidusskolā”, kura pētījuma mērķis:” Izstrādāt sociālā pedagoga darbības virzienus, kuri sekmētu nelabvēlīgo ģimeņu bērnu socializāciju sabiedrībā” tika izskatīti socializācijas procesa teorētiskie aspekti, izanalizēta ģimenes loma bērna socializācijā, apskatīta nelabvēlīgas ģimenes ietekme uz bērna attīstību un audzināšanu, izskatīta sociālā pedagoga darbība ar nelabvēlīgām ģimenēm. Problēmas dziļākai izpratnei izstrādāta un aprobēta eksperimentālā programma „Sociāli – pedagoģiskā palīdzība bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm”, kurā piedalījās 48 izglītojamie, 32 vecāki un 7 skolotāji. Konstatējošais eksperiments norisinājās 4 etapos, kuros tika izmantotas atšķirīgas metodes. Veiktais eksteriments apstiprināja, ka sekmīga nelabvēlīgo ģimeņu bērna socializācija ir iespējama, sociālajam pedagogam izstrādājot šādus darbības virzienus: •savlaicīga bērnu problēmu apzināšana šādās ģimenēs; •izzināt nelabvēlīgo ģimeņu iemeslus; •sniegt nepieciešamo informatīvo palīdzību; •organizēt profilaktiskus pasākumus „riska grupas” ģimenēs audzināšanas nolūkos.

The purpose of gradiation work ( ili diploma paper ) "Social educator prachice in process of children socialization from not very welthy families in Riga Secondary School No 33" is to work out the:"social educator practice directions in order to increase the not wealthy families children socialization in society" The author has investigated the theoretical aspects of socialization, as well as analysed the family role in the process of child socialization, the influence not wealthy family on the upbringing of the child and the social educator work dealing with the not very wealthy family. For the deeper penetration into the problem, the experimental programme “Social and pedagogical support to children from unhappy families” has been developed and realized. 48 schoolchildren, 32 parents and 7 teachers have participated in the programme.. The constative experiment covered 4 stages, different methods were applied. The conducted experiment has proved that successful socialization of the children from not wealthy is possible provided that the social educator develops the following directions of his work: •timely acknowledgement of the problems, dealing with such children from unhappy families; •to reveal the reasons of unhappy families; •to support by necessary information supply; •to organize preventive measures in “risk group” families in order to achieve the educational goals.
The activities of the social pedagogue in the socialization process of children from disadvantageous families at Riga Secondary school Nr. 33
Keywords: Sociālais pedagogs [fakultāte]