Piespiedu darba piemērošana nepilngadīgajiem - Eriksone, Jana (Latvijas Universitāte, 2007)
Autores darba nosaukums ir Piespiedu darba piemērošana nepilngadīgajiem. Autore darba ietvaros pētīja piespiedu darba vēsturisko attīstību, piespiedu darba piemērošanu un izpildi attiecībā uz nepilngadīgajiem, kā arī ārvalstu pieredzi piespiedu darba piemērošanas ziņā. Galvenie virzieni tika veltīti, lai izpētītu piespiedu darba piemērošanas un izpildīšanas kārtības atšķirību no pilngadīgajiem piemērojamā piespiedu darba, un autore nonāca pie atzinuma, ka nepastāv nekāda veida atšķirība, pat ar jaunajiem grozījumiem Latvijas Sodu izpildes kodeksā un nākotnē pieņemamo Ministru kabineta projektu "Kārtība, kādā Valsts Probācijas dienests organizē - kriminālsoda - piespiedu darbs izpildi", kas atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām būtu jāievieš likumā. Autore domā, ka vajadzētu pievērst uzmanību ārvalstu pieredzei piespiedu darba jomā un nodalīt piespiedu darba piemērošanu attiecībā uz nepilngadīgajiem tiem veltītā nodaļā.

The name of author’s bachelor thesis is „Applying forced labor to minors”. Author has researched the historical development of forced labor, the application of such punishment to minors as well as other countries’ experience punishing minors with forced labor. The main focus in thesis was to find the differences in applying forced labor to minors and adults, if any. The main conclusion was that there is no difference. Even thou the Parlament has passed Latvian Punishment Code and Cabinet plans in foreseeable future to take on a project called „Order in Which the Government’s Probation Service Organize Criminal Punishment and Forced Labor Punishment ”, there are no separation included between minor and adult forced labor, which according to international guidelines should be included. Author’s position is that more attention should be paid towards the other countries’ experience in detach the minor’s forced labor from entity which deals with forced labor in general. Author has also viewed position which expresses the society’s opinion on alternative punishment and whether it’s right or wrong applying such punishment to minors, as well as to adult.
Forced labour adjustment to juvenile
Keywords: Juridiskā zinātne