Latviešu mitoloģijas dievība Ūsiņš tautasdziesmās un hinduisma dievība Ušas Rigvedā: salīdzinošā analīze - Upīte, Aija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā salīdzināts latviešu mitoloģijas dievības Ūsiņa tēls tautasdziesmās un Rītausmas dievietes Ušas tēls senākajā indiešu rakstu darbā Rigvedā; darba mērķis ir uzrādīt līdzības abos tēlos. Ūsiņš latviešu mitoloģijā ilgu laiku uzskatīts par zirgu patronu, taču visdrīzāk sākotnēji tas bijis gaismas dievs. Ušas ir Rītausmas dieviete, kas pieminēta gandrīz tikai Rigvedā, to uzskata par radniecīgu grieķu Ēos, latīņu Aurorai, ģermāņu Ostarai u.c. indoeiropiešu gaismas dievībām. Salīdzinājums veikts, izmantojot struktūranalīzes metodi. Pētījuma rezultāti liecina, ka ir nopietns pamats uzskatīt Ūsiņu par radniecīgu Ušas (gan etimoloģiski, gan funkciju un atribūtu ziņā), taču joprojām abos tēlos ir daudz neskaidrību, kas būtu risināmas tālākajos pētījumos.

The full title of the thesis is ‘Deity Usins of Latvian Mythology in Folk Songs and Hinduism Goddess Ushas in the Rig Veda: a Comparative Analysis’. The aim of the paper is to examine the similarities between the two deities. The approach taken is a structure analysis method. Usins usually is regarded as a patron of horses, but it is very likely that in reality he was the god of light. Goddess Ushas is Dawn, mentioned almost only in Rig Veda, she is considered related with such Indo-European deities as Latin Aurora, Greek Eos and German Ostara. Conclusion: there are reasonable grounds to consider Usins and Ushas similar, however, contradictions still exist therefore a broader research should be carried out.
Deity Usins of Latvian Mythology in Folk Songs and Hinduism Goddess Ushas in the Rig Veda: a Comparative Analysis
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne