Rūpniecība, celtniecība un komunālā saimniecība Siguldas pilsētā (1953-1968.gads) - Kreišmanis, Ingmārs (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums veltīts Siguldas attīstībai sociālistiskās industrializācijas apstākļos. Tas veidots, izmantojot mūsdienu un padomju laiku historiogrāfiju, kā arī arhīvu materiālus, periodiku un intervijas, kas atspoguļo Siguldas pilsētas attīstību attiecīgajā laikā. Darbā pētīti attīstības procesi Siguldā un Latvijas PSR, to mijiedarbība. Zināms, ka ekonomikas politika PSRS tika uzspiesta no PSKP CK, to vajadzēja ievērot visu līmeņu izpildvarām, arī mazpilsētās. Pēc 1957. gada „atkušņa” aizsāktā varas decentralizācijas procesa Siguldā aizsākās minimāli industrializācijas procesi, kā arī iedzīvotāju pieauguma rezultātā pastiprinājās celtniecības darbi. Visu laiku Siguldā aktīvi norisēja pilsētas labiekārtošanas darbi. Lai arī īstenotā sociālistiskā industrializācija un modernizācija bija neefektīva un dažreiz pat aplama, pētāmo 15 gadu laikā notika zināma attīstība. 1968. gadā LPSR MP tika pieņemts lēmums par Siguldas kā atpūtas un sporta centra tālāku attīstību.

The research paper is devoted to the analysis of industrialization process in the town of Sigulda during the Soviet times. Research of contemporary and soviet historiography, archive materials and periodicals was conducted, as well as interviews taken. It can be concluded, from the research about industrial development in Sigulda and Latvian SSR, that the CPSU CC imposed economic policy on all levels of government. Following the commencement of decentralization in 1957, Sigulda began experiencing minor industrial growth which caused by the expansion of the town due to the population growth. The organization of public services and amenities was highly dynamic. Whilst there was certain development to be observed, most implemented socialistic industrialization and modernization processes in Sigulda were inefficient and sometimes inept. In 1968 LSSR Council of Ministers signed a resolution changing Sigulda’s further development towards becoming a center of recreation and sports.
Industry, construction and communal managment in Sigulda (years 1953-1968)
Keywords: Vēsture; Sigulda; Padomju; sociālistiskā; industrializācija