Sociālajos medijos Twitter un Facebook izplatīto baumu ietekme uz Latvijas interneta mediju saturu: patvēruma meklētāju uzņemšanas gadījums - Pakalna, Aija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir „Sociālajos medijos Twitter un Facebook izplatīto baumu ietekme uz Latvijas interneta mediju saturu: patvēruma meklētāju uzņemšanas gadījums”. Darba mērķis ir izpētīt sociālajos medijos izplatīto baumu nonākšanas Latvijas interneta mediju saturā iemeslus un faktorus, kas nosaka to dzīves ciklu. Darbs sastāv no teorētiskās daļas, metodoloģijas un pētījuma jeb empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā aplūkota baumu definīcija un baumu dzīves cikls, tajā skaitā – arī sociālajos medijos. Empīriskā daļa sastāv no 2 pētījumiem – pirmkārt, gadījumu analīzes, kur analizēti gadījumi, kad sociālajos medijos izplatītas baumas nonākušas Latvijas interneta mediju saturā. Otrkārt, daļēji strukturētas padziļinātas intervijas ar Latvijas mediju darbiniekiem. Galvenā atklātā tendence – ja sociālajos medijos iegūtā informācija ir interesanta un, iespējams, piesaistīs auditorijas uzmanību, Latvijas interneta mediju darbinieki tās patiesumu visdrīzāk nepārbaudīs.

The topic of the bachelor thesis is „Influence of rumors spread in social networks Twitter and Facebook on contents of media of Latvia: case of reception of asylum seekers”. The aim of this thesis is to explore reasons why rumors spread in social networks Twitter and Facebook are published in internet media of Latvia and factors of rumor life cycle. The tesis consists of theoretical part, methodology and research, also called the empirical part. The theoretical part examines the definition of rumors and the life cycle of rumors, also rumor spreading in social media. The empirical part consists of analysis of cases where rumors have been published on internet media of Latvia and partly-structured in-depth interviews with representatives of media of Latvia. The research indicated that if information published on social media is interesting and will likely attract audience, journalists of internet media of Latvia won’t verify it’s sincerity.
Influence of rumours spread in social networks Twitter and Facebook on contents of media of Latvia: case of reception of asylum seekers
Keywords: Komunikācijas zinātne; baumas; sociālie mediji; interneta mediji; ziņu žurnālistika; informācijas uzticamība