Vizuālās mākslas priekšmeta nozīme vidusskolas mācību saturā - Tračuma, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba pētāmā problēma: vidusskolas skolēni neizprot vizuālās mākslas un kultūras pamatu mācību priekšmetu mērķi un nepieciešamību šos priekšmetus mācīties vidusskolā. Diplomdarba mērķis ir pētīt kā iespējams veicināt jauniešos izpratni par vizuālās mākslas priekšmeta lietderīgumu, ar uzsvērumu uz iemācīto prasmju, zināšanu un iegūtās prakses pielietojumu reālajā dzīvē. Darba teorētiskajā daļā ir apkopota Latvijas un ārzemju skolu pieredze radošo priekšmetu pasniegšanā un to mācību organizēšanā vidusskolās, kā arī efektīvas stundas pamatelementi un to izmantošanas iespējas gan klātienes, gan attālināto stundu laikā. Darba empīriskā daļa sastāv no skolēnu darbu kvalitātes dinamikas analīzes 2021./2022. mācību gadā kā arī veiktās skolēnu aptaujas veikšanas rezultātiem, kurā noskaidrots viņu viedoklis par vizuālās mākslas satura nozīmi vidusskolā. Aptaujā piedalījās 14 respondenti vecumā no 17 līdz 19 gadiem. Pētījuma bāze ir Peirīgas vidusskolas 12.klases skolēni.

The problem of the diploma paper: secondary school students do not understand the purpose of of visual arts and culture subjects and the need to study them in high school. The aim of the diploma paper is to search for possibilities to promote young people's understanding of the usefulness of the visual art subject, with an emphasis on the application of studied skills, knowledge and acquired practice in real life. The theoretical part summarizes Latvias and foreign schools experience in teaching creative subjects and organizing their studies in secondary schools level, as well as the basic elements of an effective lesson and the possibilities of their use during both full-time and online lessons. The empirical part of the work consists of the analysis of the dynamics of students' work quality during the school year 2021/2022., as well as the results of the survey of students, in which it is clarified their opinion on the importance of the content of visual arts in high school. 14 respondents from the age 17 to 19 participated in the survey. The basis of the research is 12th grade students of a high school near Riga.
The importance of visual art as a subject in the secondary school curriculum
Keywords: Izglītības zinātnes; vizuālā; māksla; vidusskola; kultūra