Jēdzienu tīklu ģenerēšanas un apstrādes serviss - Buks, Dzintars (Latvijas Universitāte, 2015)
Viens no veidiem, kā vizuāli uzskatāmi attēlot glosāriju, ir jēdzienu tīkls. Tas ir grafs, kura virsotnēs glabājas glosārijā iekļautie termini un šķautnes apzīmē to, ka savienotie termini ir tuvu saistīti. Bakalaura darba mērķis ir izveidot jēdzienu tīkla ģenerēšanas un apstrādes servisa iespējamo risinājumu aprakstu. Apraksts tiek balstīts gan uz pieejamiem rakstiskiem avotiem, gan arī uz praktiski veiktiem testiem. Pēc izpētes veikta arī servisa izstrāde. Risinājumu izstrādei tika izvēlēta Java programmēšanas valoda. Dati tiek glabāti grafu datubāzē Neo4J un tiek piedāvāti divu veidu grafa attēlošanai. Vizuāli uzskatāmākai attēlošanai un interaktīvām darbībām ar grafu izmantojot ar Graphviz programmu ģenerētus attēlus. Datubāzes datu attēlošanai, labošanai un izpētei tiek izmantots Neo4J pārlūks.

Concept map is one of best ways to visually represent glossary. It is a graph. Glossary terms are stored in vertices and edges representing the close relation between them. This work aims to research the different ways of developing concept map generation and adjustment service. The potential tools were compared both theoretically and practically. For concept map generation and adjustment service had been developed based on previous research. As main program language is used Java. For data storage, Neo4J graph database was used providing two way representing of a graph. While with Graphviz tool graph was made interactive and more visually perceptive. To make changes and find patterns in graph is used Neo4J browser.
Concept map generation and adjustment service
Keywords: Datorzinātne; jēdzienu tīkls; glosārijs; grafs; sistēmas izstrāde