Sievietes intīmās zonas veselība pēc ķīmijterapijas un starošanas - Tautere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “ Sievietes intīmās zonas veselība pēc ķīmijterapijas un starošanas” . Autors ir izvēlējies šādu tēmu, jo onkoloģisko saslimšanu skaits ir palielinājies. Sieviešu ginekaloģisko saslimšanu gadījumi pieaug katru dienu un informācija par to kā tikt galā ar ārstēšanas un slimības izraisītājām sekām, ir limitēta. Pētījuma mērķis ir nokaidrot sievietes intīmās zonas veselību uzturēšanas iespējas pēc ķīmijterapijas un starošanas. Lai sasniegtu mērķi darba uzdevumi ir: 1.Analizēt literatūru par ginekoloģiskām onkoloģiskām saslimšanām, ārstēšanu un sievietes intīmās zonas veselību. 2.Pielietot Dorotejas Oremas pašaprūpes vajadzību teoriju 3.Izstrādāt intervijas jautājumus ārstniecības personām 4.Intervēt, apkopot un analizēt iegūto informāciju. 5.Izdarīt secinājumus un izstrādāt ieteikumus. Pētījuma jautājums- Kā ķīmījterapija un starošana ietekmē sieviešu intīmo veselību? Kādas ir iespējas uzlabot sieviešu pašsajūtu onkoloģijas ārstēšanas laikā un pēc tā. Intervijā piedalījās māsas, kas strādā ar onkoloģijā un aprūpē stacionārā. Atbildes, ko sniedza māsas, bija diezgan līdzīgas- māsas izvēlējas pielietot medikamentus, pret sliktu dūšu, kā arī kāda māsa, kas strāda ilgāku laiku jau , piekopj uz pieredzi balstītītus padomus pacientēm. Atslegas vārdi : onkoloģija, ginekoloģija, ķīmijterapija, starošana, higiēna

The topic of the bachelor's thesis is "Health of a woman's intimate area after chemotherapy and radiation". The author has chosen such a topic because the number of oncological diseases has increased. The cases of women's gynecological diseases are increasing every day and information about how to deal with the treatment and the consequences of the disease is limited. The aim of the study is to clarify the possibilities of maintaining the health of a woman's intimate area after chemotherapy and radiation. To achieve the goal, the tasks are: 1. To analyze the literature on gynecological oncological diseases, treatment and the health of a woman's intimate area. 2. Apply Dorothea Orem's theory of self-care needs 3. Develop interview questions for medical personnel 4. Interview, collect and analyze the obtained information. 5. Draw conclusions and develop recommendations. Research question - How do chemotherapy and radiation affect women's intimate health? What are the options for improving women's well-being during and after oncology treatment? Nurses who work with inpatient oncology patients were participated in the interview. The answers given by the nurses were quite similar - the nurses choose to use medication for nausea, and a nurse who has been working for a long time already gives advice to patients based on her experience. Key words: oncology, ginocology, chemo therapy, radiotherapy, hygiene
Health of a woman's intimate area after chemotherapy and radiation
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; onkoloģija; ginekoloģija; ķīmijterapija; starošana; higiēna