Patriotisma un nacionālisma mērījumu skalu pilnveidošana, ticamības un validitātes pārbaudes - Jaunzeme, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija izveidot pilnveidotu patriotisma un nacionālisma aptauju, izmantojot līdzšinējos pētījumos lietotās nacionālisma un patriotisma aptaujas un ņemot vērā to kritikā paustos apsvērumus, un pārbaudīt tās ticamību un validitāti. Pētījuma rezultātā izveidota pilnveidota aptauja ar četrām skalām – Nacionālisms, Lepošanās ar valsti, Konstruktīvais patriotisms un Etniskā vienlīdzība, un identificēti aptaujas turpmākie izstrādes un pilnveidošanas virzieni tās ticamības un validitātes uzlabošanai. Pētījums norisinājās divos posmos un tajā piedalījās trīs izlases – pilotpētījumā 436 dalībnieki, pētījuma otrā posma pieejamības izlasē 208 un reprezentatīvā izlasē 1013 dalībnieki. Validitātes pārbaudēs izmantota Labējā autoritārisma skalas īsā versija (Zakrisson, 2005), Sociālās dominances orientācijas skala (Pratto et al., 1994), Kāršu šķirošanas tests (Grant & Berg, 1948), Alternatīvo lietojumu uzdevums (Guilford, 1967), Četru komponentu domāšanas stilu aptauja (Newton et al., 2023) un Kognitīvās elastības aptauja (Dennis & Vander, 2009), kas adaptēta pētījuma ietvaros. Pētījumā konstatētas nacionālisma pozitīvas un konstruktīvā patriotisma negatīvas saistības ar labējo autoritārismu un sociālās dominances orientāciju, nacionālisma pozitīvas saistības ar kognitīvo rigiditāti un tendenci informāciju apstrādāt intuitīvā veidā, un konstruktīvā patriotisma pozitīvas saistības ar kognitīvo elastību un priekšroku piepūli radošai un aktīvi atvērta tipa domāšanai.

The purpose of this study was to develop a refined patriotism and nationalism questionnaire, using the nationalism and patriotism surveys used in previous studies and considering the criticisms of them, as well as to test its reliability and validity. As a result of the study, a refined questionnaire is developed with four scales – Nationalism, Pride, Constructive patriotism, and Ethnic equality. Further directions for the development and refinement of questionnaire are identified to improve its reliability and validity. The study took place in two phases and involved three samples - 436 participants in the pilot study, 208 in the access sample and 1013 in the representative sample. Right authoritarianism scale (Zakrisson, 2005), Social dominance orientation scale (Pratto et al., 1994), Wisconsin card sorting test (Grant & Berg, 1948), Alternate use task (Guilford, 1967), Four-component thinking style questionnaire (Newton et al., 2023) and Cognitive flexibility inventory (Dennis & Vander, 2009), that was adapted as a part of this study, were used in validity tests. The study found positive correlations of nationalism and negative correlations of constructive patriotism with right-wing authoritarianism and social dominance orientation, positive correlations of nationalism with cognitive rigidity and preference for intuitive thinking, and positive correlations of constructive patriotism with cognitive flexibility and a preference for effortful thinking and active open-minded thinking.
Development and testing reability and validity of patriotism and nationalism scale
Keywords: Psiholoģija; Nacionālā identitāte; Nacionālisms; Patriotisms; Lepošanās ar valsti; Etniskā vienlīdzība