Mainīga biezuma nanoporaina alumīnija oksīda pārklāta ar metālu kārtiņu izgatavošana un optiskās īpašības - Jevdokimovs, Daniels (Latvijas Universitāte, 2018)
Mainīga biezuma nanoporaina alumīnija oksīda pārklāta, ar metālu kārtiņu izgatavošana un optiskās īpašības. Jevdokimovs D., zinātniskais vadītājs Dr. Chem., asoc. prof. Erts D. un Dr. Chem. Popļausks R. Bakalaur darbs, 36 lappuses, 26 attēli, 22 tabulas, 31 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaur darbā ir apskatīta un pētīta literatūrā pieejamā informācija par nepārtraukti maināma biezuma nanoporaina anodēta alumīnija oksīda (PAAO) plānu ķīļveida kārtiņu izgatavošanu, raksturošanu ar Au pārklājumu. Praktiskajā daļā tiek apskatīta eksperimentālā gaita: paraugu pirmsapstrāde, ķīļveida PAAO biezuma gradienta iegūšana izvelkot vienlaicīgi abus elektrodus no elektrolīta šķīduma, ķīļveida PAAO pārklāšana ar Au plāno kartiņu, PAAO ķīļveida struktūras izpētes metodika un optiskas mērīšanas metodika. Izanalizēti iegūtie optiskie dati, par ķīļveida PAAO ar metālu pārklājumu un noteikti optimālie parametri lokālās virsmas plazmonu rezonanses ierosināšanai uz to virsmas.

Fabrication and optical properties of metal coated variable-thickness nano-porous aluminum oxide. Jevdokimovs D.., scientific supervisors Dr. Chem. Erts D. and Dr. Chem. Poplausks R. University of Latvia, Institute of Chemical Physics. The Coursework, 36 pages, 26 figures, 2 tables, 31 literature references, 4 appendixes. In Latvian. The Bachelor work contains reviewed and studied of literature research about production, characterization and optical properties of continuously variable thickness porous anodic aluminum oxide (PAAO) thin cuneal films. The practical part examines the experimental course: pre-treatment of specimens, obtaining a cuneal PAAO thickness gradient by pulling both electrodes from the electrolyte solution simultaneously, applying a cuneal PAAO with Au-thin film, PAAO cuneal structure research method and optic measurement methodology. By analyzed obtained optical data, on a cuneal PAAO with metal coating, and determine optimal parameters for inducing local surface plasmon resonance on their surface.
Fabrication and optical properties of metal coated variable-thickness nano-porous aluminum oxide
Keywords: Ķīmija; NANOTEHNOLOĢIJAS; PORAINS ANODĒTS ALUMĪNIJA OKSĪDS; SKENĒJOŠAIS ELEKTRONU MIKROSKOPS; PLĀNAS KĀRTIŅAS, DAUDZSLĀŅAINS; IZVELKAMAIS ELEKTRODS