Latviešu kolonistu tēlojums Krievijā 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma daiļliteratūrā un publicistikā - Kalēja, Agneta (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā „Latviešu kolonistu tēlojums Krievijā 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma daiļliteratūrā un publicistikā” uzmanība pievērsta maz pētītam jautājumam, kā latviešu literatūrā attēloti latviešu kolonistu likteņi no 19. gs. 40. gadiem, beidzot ar bēgļiem, kas ieradās Krievijā 1. pasaules kara laikā. Darbā apskatīti dažādu autoru darbi, kuros attēloti pēc iespējas dažādāki kolonistu likteņi, piemēram, A. Cepļa romāns ir par kolonijas izveidošanos, K. Zariņa darbā „Brāļu dēli” par kolonistu noslāņošanos, bet „Jāņa Zaļuma dzīvesstāstā” rakstīts par autora pieredzi Krievijā, A. Austriņa romānā „Garā jūdze” par piektgadnieka gaitām Pēterburgā, bet „Kasparā Glūnā” par bēgli Novgorodā, M. Krieviņš raksta par Taurupes koloniju, A. Brigadere attēlo savas mājskolotājas gaitas Krievijā. Skatīti arī publicistikas raksti latviešu periodikā pirms 1. pasaules kara.

In the bachelor paper “The Portrayal of Latvian Colonists in Russia on the Fiction and Journalism of the Late 19th and Early 20th Centuries” the attention is drawn to a question that has not been explored closely – destinies of Latvian colonists pictured in Latvian literature starting from 19th century 40ties until the 1st World War showing refugees who moved to Russia. Works of different authors have been used to show diversity of these destinies, for example, the novel by A. Ceplis is about colony establishment, the work “The Sons of Our Brothers” by K. Zarins pictures segregation of colonists, but the book “The Life History of Janis Zalums” is about its author’s experience in Russia. The novel “The Long Mile” by A. Austrins tells about the life of revolutionists of 1905 in Petersburg, but “Kaspars Gluns” narrates about a refugee in Novgorod. M. Krievins writes about the colony of Taurupe, A. Brigadere depicts her governess period in Russia. The journalism articles in Latvian periodicals have also been included.
The Portrayal of Latvian Colonists in Russia in the Fiction and Journalism of the Late 19th and Early 20th Centuries
Keywords: Filoloģija