Leivi Latvijā: mūsdienu liecības - Medne, Maira (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba nosaukums ir LEIVI LATVIJĀ: MŪSDIENU LIECĪBAS. Bakalaura daba mērķis ir atrast, kādas liecības apliecina, ka Lejasciema, Dūres, Ilzenes un citu apkārt esošo ciemu teritorijā ir dzīvojuši leivi. Darba pirmajā daļā ir apkopota informācija par pētniekiem, kuri ir pētījuši leivu izloksni, kultūru un paražas. Kā arī neliels vietu apraksts, kurās viņi ir dzīvojuši. Darba otrajā daļā ir apkopotas liecības, kas ir saglabājušās līdz mūsdienām par leiviem. Pētījuma gaitā tika konstatēts, ka līdz mūsdienām ir saglabājušies vietu nosaukumi, kuri ir atvasināti no igauņu izloksnes. Vēl arī ir vietas, kuras kādreiz apdzīvoja leivi, bet tagad – latvieši. Mūsdienās ir tikai daži veci cilvēki, kuri var pastāstīt nedaudz par igauņu tautu, kas ir dzīvojusi Ziemeļvidzemē.

The bachelor is titled LEIVI IN LATVIA: EVIDENCES OF NOWADAYS. The aim of the paper is find out what evidence confirms that leivi’s have lived in Lejasciems, Dūre, Ilzene and other surrounding villages. The first part contains information about about the researchers who have studied leivi’s dialect, culture and customs as well as a small description of the places they have lived. The second part summarizes the evidence about leivi’s that have been maintained until today. It was found during the research that various names for places have been derived from the Estonian dialect and have remained the same up to the present day. There are places left that once the leivi’s inhabited where now Latvians live. There are only few people left nowadays who can share some information about the Estonian common who once lived in the north of Vidzeme.
Leivi in Latvia: Evidences from Nowadays
Keywords: Valodniecība; leivi; vēsturnieki; liecības; mūsdienas; vietvārdi