Pašregulējoša aizsardzība pret sistēmas pārslodzi - Takere, Natālija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir izveidot no sistēmas veiktspējas atkarīgu sistēmas pārslodzes vadības mehānismu, kas, darbojoties fonā, mēra kopējo sistēmas slodzi un balstoties uz iegūtajiem rezultātiem regulē sniedzamo servisu apjomu. Nepietiekamas veiktspējas gadījumā tiek veidotas gaidītāju rindas jaunajiem lietotājiem, tā ļaujot efektīvi pabeigt iesāktās darbības sistēmā esošajiem lietotājiem. Lietotāji, kas atrodas gaidītāju rindā, tiek informēti par aptuveno gaidīšanas laiku, pēc kura varēs piekļūt pieprasītajai funkcionalitātei. Darbā ir aprakstīts risinājums, kas veicina augstāku servisu saņemšanas kvalitāti, izvairoties no sistēmas pārslodzes radītām atteicēm un samazinot ar sistēmas lēnu darbību neapmierinātu lietotāju skaitu. Atslēgvārdi: veiktspējas testēšana, sistēmas pārslodzes vadības mehānisms, rindu veidošanas mehānisms.

Within the Master's thesis “Self-regulating Protection Against System Overload” the aim is to create a system overload control (queuing) mechanism, which is based on performance measurements of the system. It operates in the background, measuring the total system load and regulates the amount of services provided, thus avoiding overloading of the system. In the case of inadequate performance, waiting queues are created for new users, allowing the users of the system effectively complete their actions. Users waiting in the queue are notified of the approximate waiting time after which their access will be granted. As a result, a solution is described that will promote higher quality of service, avoiding system overloads and reducing the number of disappointed users. Keywords: performance testing, system overload control, queuing mechanism.
Self-regulating protection against system overload
Keywords: Datorzinātne; veiktspējas testēšana; sistēmas pārslodzes vadības mehānisms; rindu veidošanas mehānisms; performance testing; system overload control