Elektrisko ģitāru formu vizuālā interpretācija grafiskā dizaina kompozīcijās - Mažule, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarba mērķis ir izstrādāt stilistiski un kompozicionāli vienotu piecu plakātu sērijas dizainu, interpretējot konkrēto elektrisko ģitāru formas un toņus, kā arī izstrādāt bukletu par izvēlētajām ģitārām un mūziķiem, balstoties uz dizaina analīzi. Radošā daļa ir saistīta ar vēlmi popularizēt šo muzicēšanas veidu jauniešu, īpaši ārpus Rīgas dzīvojošo jauniešu vidū. Darbā apskatīti elektriskās ģitāras dizaina pirmsākumi, tās formu vizuālā daudzveidība, tās uzbūve un salīdzinājums ar akustisko ģitāru, un ergonomikas apsvērumi. Pētnieciskā daļa ietver bukletu un plakātu dizainparaugu analīzi. Savukārt, diplomdarba radošā daļa piecu plakātu un bukleta dizaina izveidi par elektrisko ģitāru tematiku.

The primary aim of diploma thesis is to design a stylistically and compositionally cohesive series of five posters, each reflecting the form, tone, as well as to create an informative brochure about the selected guitars and associated musicians, grounded in a design analysis approach. The creative part focuses on promoting this form of music-making among youth, especially outside Riga. The theoretical component of the thesis explores the origins of electric guitar design, its formal diversity, structural elements, and a comparison with acoustic guitars, along with key ergonomic considerations. The research section includes an analytical review of brochure and poster design samples. The creative component consists of the conceptualisation and development of five poster designs and a brochure centred on the theme of the electric guitar.
Visual Interpretation of Electric Guitar Shapes in Graphic Design Compositions
Keywords: Mākslas zinātne; Elektriskā ģitāra; Formu vizuālā daudzveidība; Bukleta dizains; Plakāta dizains; Kompozicionālie aspekti