Pirmsskolas vecuma bērnu māšu kauna un vainas ievirzes un pieejas audzināšanai saistība ar bērnu seksuālo mācīšanos - Mošņikovska, Anete (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija Noskaidrot kāda ir pirmsskolas vecuma bērnu māšu kauna un vainas ievirzes saistība ar pielietotajām pieejām audzināšanai un attieksmi pret bērna seksualitāti. Pētījumā piedalījās 291 sieviete vecumā no 21 līdz 47 gadiem. Pētījumā izmantotās metodes: Kauna un vainas ievirzes aptauja KVIA, Bērna audzināšanas pieeju aptauja, Aptauja par bērnu seksuālo mācīšanos, kas adaptēta šī darba vajadzībām. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp pirmsskolas vecuma bērnu māšu kauna un vainas ievirzēm un pielietoto pieeju bērnu audzināšanai. Tāpat, pastāv statistiski nozīmīga korelācija starp pirmsskolas vecuma bērnu māšu pielietotajām pieejām audzināšanai un zināšanām, attieksmi un komforta izjūtas līmeni attiecībā pret bērnu seksuālo mācīšanos. Pētījuma rezultāti kopumā rāda, ka kauna un vainas ievirzes ir saistītas ar audzināšanas pieejām un ar zināšanām, attieksmi un komforta līmeni attiecībā pret bērnu seksuālo mācīšanos, taču kauna un vainas ievirzes nemediē starp šiem konstruktiem.

The aim of the study was to determine the relationship between preschool children's mothers' shame and guilt pronennes and the approaches they use in parenting, as well as their attitudes towards children's sexuality. The study involved 291 women aged 21 to 47. The methods used in the study included the Shame and Guilt Proneness Scale (GASP), Block’s Child Rearing Practices Report (CRPR), and Survey on children's sexual learning, which was adapted for the purposes of this study. The results of the study confirm that there is a statistically significant correlation between preschool children's mothers' pronennes towards shame and guilt and the approaches they use in parenting. There is a statistically significant correlation between the approaches used by preschool children's mothers in parenting and their knowledge, attitudes, and comfort level regarding children's sexual learning. Overall, the study's results show that pronennes towards shame and guilt are related to parenting approaches and to knowledge, attitudes, and comfort levels regarding children's sexual learning, but that pronennes towards shame and guilt do not mediate between these constructs.
The relationship between preschool-aged children’s mothers' shame and guilt orientations, parenting approaches and children's Sexual Learning
Keywords: Psiholoģija; kauna ievirzes; vainas ievirzes; bērnu seksuālā mācīšanās; pieejas bērnu audzināšanai