Sejas, žokļa rajona bazālo šūnu karcinomu ārstēšana ar CO2 lāzeri - Melderis, Ričards (Latvijas Universitāte, 2021)
KOPSAVILKUMS Ievads: Bazālo šūnu karcinoma ir ļaundabīgs ādas audzējs, kura attīstībā galvenais riska faktors ir ultravioletā B gaisma, bet tā attīstību ietekmē arī ģenētiskās saslimšanas. Kaut tā ir gados vecāku cilvēku saslimšana, tiek novērtos, ka ik gadu saslimst aizvien jaunāki cilvēki. Visbiežākā audzēja lokalizācija ir uz sejas. Visvairāk pielietotā ārstēšanas metode ir ķirurģiska ekscīzija, tomēr bazālo šūnu karcinomu var ārstēt arī ar medikamentiem un izmantojot CO2 lāzera terapiju. Mērķis: Izpētīt bazālo šūnu karcinomu biežākos satopamos subtipus un to lokācijas. Noskaidrot vai CO2 lāzera terapija ir vienlīdz efektīva ķirurģiskai ekscīzijai. Uzzināt audzēja recidivēšanās laiku. Materiāli un metodes: Retrospektīvajā pētījumā tika iekļauti pacienti no SIA “RSU Stomatoloģijas institūta”, kuri tika ārstēti ar CO2 lāzeri un ķirurģisku ekscīziju laika posmā no 2017. gada līdz 2020. gadam. Pētījuma dati tika iegūti no pacientu slimības vēsturēm. Tika analizētas bazālo šūnu karcinomu biežākās lokalizācijas, to subtipi, izmēri, rezekcijas līniju tīrība, pacientu raksturojošie lielumi un recidīvi pēc ārstēšanas. Rezultāti: Tika izanalizēti 120 pacienti, kuriem kopā bija 138 bazālo šūnu karcinomas. Biežākā audzēja lokalizācija bija uz deguna, bet biežāk sastopamais subtips bija nodulārais. No 120 pacientiem recidīvi bija deviņos gadījumos – pieci gadījumi ķirurģiskas ekscīzijas grupā, bet četri – CO2 lāzera grupā. Abās grupās tika ārstētas vienādas smaguma pakāpes karcinomas, balstoties uz TNM un National Comprehensive Cancer Network klasifikācijām. Vidējais audzēja izmērs bija 13mm diametrā, bet laiks līdz recidīvam - 249,7 dienas. Nepilnīgai audzēja ekscīzijai nav statistiski ticamas korelācijas ar karcinomu recidivēšanos. Secinājumi: CO2 lāzera terapija ir tikpat efektīva ārstēšanas metode kā ķirurģiska ekscīzija. Bazālo šūnu karcinomas visbiežāk veidojas uz deguna un ir nodulārā subtipa. Audzēja recidīvi rodas jau pirmā gada laikā. Atslēgvārdi: Bazālo šūnu karcinoma, CO2 lāzera terapija, ķirurģiska ārstēšana, bazālo šūnu karcinomu subtipi, riska faktori.

BASAL CELL CARCINOMA TREATMENT WITH CO2 LASER IN FACIO-MAXILLAR REGION Author: Ričards Melderis Scientific research supervisor: Dr. Med. Sergejs Januškevics Introduction: Basal cell carcinoma is a common cutaneous malignant neoplasia. Ultraviolet radiation is regarded as the major cause of the carcinoma, light, but its development can also affect genetic disorders and imunsuppresion. The tumor predominantly affects people over 60 years old, but every year this disease develops in younger popoulation. The most common site for basal cell carcinoma is face. Surgical excision is the preferred treatment approach. However basal cell carcinoma can be treated with topical medication and using CO2 therapy. Objective: To define the most common subtypes of basal cell carcinoma and its anatomical location. Find out if CO2 laser therapy is as effective as surgical excision. Determine the median time from surgery to recurrence. Material and methods: This retrospective study incluted patients diagnosed with basal cell carcinoma in SIA “RSU Stomatoloģijas institūts”, Riga, where they were treated with CO2 laser therapy and surgical excision during from 2017 to 2020 year. The data was recorded from patient medical files. The most common localizations of basal cell carcinomas, their subtypes, size, purity of resection line, patient characteristics and recurrence after treatment were analyzed. Results: The study incluted 120 pacients with 138 basal cell carcinomas. The most common cancer location was nasal region, but the most common subtype was nodular. From all 120 pacients there were only nine cases with recurrence. Five cases were in surgical excision group and four cases in CO2 laser group. According to TNM and National Comprehensive Cancer Network classifications both groups had tumors of the same severity. The median time for recurrence were 249,7 days. Unclean cancer excision had not statistically significant difference with colleration with cancer recurrence. Conclusions: CO2 laser therapy is as effective as surgical excision. Basal cell carcinoma mainly occurs at nasal region and the most common subtype is nodular. Carcinoma recurrence happens at the first year after surgery. Keywords: Basal cell carcinoma, CO2 laser therapy, surgical excision, subtypes of basal cell carinoma, risk factors
Basal cell carcinoma treatment with CO2 laser in faciomaxillar region
Keywords: Medicīna; Bazālo šūnu karcinoma; CO2 lāzera terapija; Ķirurģiska ārstēšana; Bazālo karcinomu subtipi; Riska faktori